Oumbärlig organisation för vår värld fyller 75

När stormakterna utmanar varandra och det globala samarbetet, då är små och medelstora länders stöd till FN-arbetet särskilt viktigt, skriver Annelie Börjesson, Svenska FN-förbundet, med flera.

När stormakterna utmanar varandra och det globala samarbetet, då är små och medelstora länders stöd till FN-arbetet särskilt viktigt, skriver Annelie Börjesson, Svenska FN-förbundet, med flera.

Foto: Eskinder Debebe

Debatt2020-10-24 05:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FN:s livsmedelsprogram WFP fick nyligen Nobels fredspris. Det är ett erkännande för livsmedelsprogrammets fantastiska insatser för att leverera mat till behövande i både konflikt och fred. Det påminner också om att FN behöver resurser för att fortsätta sitt humanitära arbete trots coronapandemi och ekonomisk nedgång. Framför allt är årets fredspris, som delas ut samma år som FN fyller 75, en påminnelse om det internationella samarbetets betydelse. 

Genom åren har FN-samarbetet bidragit till en säkrare, tryggare och mer rättvis värld för miljarder människor. FN har förhandlat och övervakat fredsavtal och skapat en hel katalog över mänskliga rättigheter. Bara under de senaste 30 åren har en miljard människor lyfts ur extrem fattigdom, fler har fått tillgång till rent vatten och lika många flickor som pojkar börjar i skolan. 

I dag utmanas det globala samarbetet av nationalistiska och populistiska krafter trots att coronapandemin, klimatförändringarna och ökande motsättningar gör FN viktigare än någonsin. Sveriges regering var nyligen med och tog fram en FN-deklaration som pekar på en rad frågor som medlemmarna måste lösa gemensamt. Vi måste skydda vår planet, främja fred och förebygga konflikter. Dessutom behöver vi förbättra kvinnors, flickors och ungas villkor, utveckla det digitala samarbetet och inte minst göra FN mer anpassat för framtida kriser. Deklarationen finns på alla de sex FN-språken samt, på www.fn.se, även på svenska. 

När stormakterna utmanar varandra och det globala samarbetet är små och medelstora länders stöd till FN-arbetet särskilt viktigt. Sverige har genom åren satsat stora resurser, bidragit med personal och haft en aktiv roll i världsorganisationen. 100 000 svenskar har gjort FN-tjänst. Förtroendet för FN är fortfarande starkt i Sverige. En stor majoritet instämmer i att Sverige ska ha en pådrivande och aktiv roll i FN-arbetet och många tror att FN kommer att få en viktigare eller åtminstone oförändrad roll i framtiden.

Stormakterna bråkar och har emellanåt starka synpunkter på FN men när de stora globala frågorna ska avgöras är det i FN som världens länder samlas. FN har också ett unikt uppdrag som både granskare och stödjare i allt från demokratifrågor till fredsförhandlingar. De två rollerna, som arena och aktör, gör FN-organisationen unik.

FN behöver utvecklas för att bli ännu starkare och bättre. En världsorganisation som verkar för konfliktförebyggande, miljöskydd, barns rättigheter och jämställdhet – och med det globala utvecklingsavtalet Agenda 2030 i centrum – behövs när vi gemensamt ska bygga en bättre framtid. Att globala problem kräver globala lösningar är vårt viktigaste budskap på FN:s 75-årsdag.