Stora orörda skogar en resurs för Sverige

Sverige 19 maj 2020 04:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För tio år sedan lovade Sverige omvärlden att skydda minst 17 procent av våra skogar och andra naturtyper. Vi har nått drygt halvvägs, men resultatet är ojämnt fördelat. I södra Sverige är mindre än 4 procent av skogarna formellt skyddade. Ett misslyckande.

 

Skog är inte bara råvara till industrin. Den binder även växthusgaser, buffrar vatten vid skyfall och är hem för tusentals arter av djur och växter. Vackra skogar är en plats där vi strövar, tränar och hämtar mental styrka. Men i södra Sverige är det ont om stora orörda skogar.

 

För 15 år sedan presenterade statliga Sveaskog sina ekoparker som stora sammanhängande landskap på minst 1 000 hektar. Många litade på löftet att ”i en ekopark styr ekologiska värden över ekonomiska, samtidigt som skogens betydelse för friluftslivet sätts i fokus”. Men med åren insåg vi att det mest handlar om ett fragmenterat landskap, där industriskogar varvas med naturliga inslag. De senaste åren har kritiken mot Sveaskog växt från kommuner, miljö- och naturvänner och tidigare anställda. Nyligen föreslog till och med bolagets förre ordförande Bo Dockered att flera ekoparker borde bli nationalparker.

 

Kritiken är olycklig, eftersom det finns bättre sätt att använda gemensamma skogar. En satsning på mångfald och naturturism i dessa ekoparker kan inte bara värna ovanliga arter och miljöer, utan faktiskt skapa större ekonomiska mervärden för Sverige, särskilt på landsbygden. Det visar bland annat Tivedens nationalpark där natur- och ekoturism skapar mer än tio gånger fler lokala jobb än skogsbruket. Och potentialen är än större, om fler väljer att stanna längre, äta lokalt och unna sig en guidad upplevelse.

Detta är inga nya tankar. De fanns med i den statliga utredningen Ett land att besöka. Sedan ställde sig hela landets besöksnäring bakom samma förslag. Och i höstas motionerade två riksdagsledamöter från Socialdemokraterna och Centerpartiet i samma ärende. Trots detta händer inget.

 

Det är märkligt. Vill politikerna inte nå utlovade miljömål eller bidra till nya jobb på landsbygden? Förra året överlämnade Naturskyddsföreningen och 22 andra organisationer drygt 45 000 namn med krav på att Sveaskog bidrar till fler skyddade skogar, ett hållbart skogsbruk och en förvaltning som skapar störst nytta för hela Sverige. Vi förväntar oss därför att riksdag och regering, som ett första steg, inleder en översyn om hur Sveaskogs ekoparker bäst kan bidra till skogens mångfald, friluftslivet och turismintäkter i nästan 50 landsbygdskommuner.

Karl-Axel Reimer, för Naturskyddsföreningen i Sörmland tillsammans med 17 andra länsförbund i södra Sverige

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Debatt

Debatt: Skogen – en resurs som både älskas och brukas

Sörmland

Döda granar och stressade lövträd – så mår skogen

Kultur

Skogen ger oss en paus från det vanliga livet

Ledare

Ledare: Skogsutredningen löser inte konflikten om skogen

Nyköping

Nedfallande träd oroar Ingemar

Visa fler