Svagt ledarskap i Oxelösund leder till spekulationer

Som ledande politiker är det viktigt att agera snabbt och fånga in det som är felaktigt. När det väl rapporteras i media så kommer spekulationerna igång. Det är illa nog, skriver oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) med flera.

Som ledande politiker är det viktigt att agera snabbt och fånga in det som är felaktigt. När det väl rapporteras i media så kommer spekulationerna igång. Det är illa nog, skriver oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) med flera.

Foto: Therése Jansson

Debatt2021-09-08 05:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Media har rapporterat om så kallade svartbyggen, tjänstepersoner som skrivit egna avtal mellan sig, byggt utan startbesked och slutbesiktning, fällt träd på kommunens mark. Oavsett vad som är sant eller inte så är det tillräckligt illa att misstankar kommer upp om felaktigheter, övertramp som vänskapskorruption.

SN:s ledarsida tisdagen den 31 augusti kunde väl inte skrivas tydligare och skarpare, så med detta borde det här debattinlägget inte skrivas. Men tyvärr behövs det när den socialdemokratiskt styrda kommunen inte tar tag i taktpinnen utan överlåter detta till ledande tjänsteperson. 

Men det är givetvis viktigt att som kommunmedlem i Oxelösund få ta del av vad oppositionen anser.

Först och främst. En kommun är politiskt styrd men här har Socialdemokraterna helt och hållet tappat ledarskapet. Att ursäkta sig med att någon vill dem illa eller att inte sitta inne med tillräckligt med information, duger inte. Att mer lägga kraft på att det inte är bra när oppositionen uttalar sig.

När felaktigheter uppmärksammas eller det kan finnas fog för att misstänka, är det självklart politiken som tar initiativet att leda arbetet. 

Som ledande politiker är det viktigt att agera snabbt och fånga in det som är felaktigt. När det väl rapporteras i media så kommer spekulationerna igång. Det är illa nog.

Ledaren som skrevs av Olof Jonmyren beskrev precis vad som borde göras. Upp med allt på bordet, red ut och gör rätt. Detta ska också snabbt kommuniceras med medborgarna. Det finns ingen genväg.

För att få en trovärdighet hos ledande politiker och tjänstepersoner med stort maktinnehav så borde dessa personer ta en paus under tiden utredning sker. När utredningar är klara, kommunicera detta med berörda parter, besluta om eventuella åtgärder och sedan kommunicera detta med kommunmedlemmarna. Det krävs tuffa men schyssta tag för att få ordning i kommunen. Som politiker får vi aldrig glömma att vi förtroendevalda hanterar skattemedel och då på uppdrag av våra medborgare. Vi ska också hantera det förtroende vi fått genom röster i kommunalvalet.

Grunderna är egentligen enkla. Om jäv skulle kunna misstänkas uppstå – avstå. Att följa uppsatta riktlinjer, att alla behandlas lika. Om en riktlinje frångås så måste ärendet upp till den som beslutat om riktlinjen, politiken. Rågångarna måste vara tydliga.

När ärenden kring mark- och exploatering föredras i kommunstyrelsen måste självklart förtroende finnas. Detta förtroende är för tillfället rubbat tills något annat påvisas. 

Som ledamöter i kommunstyrelsen säger vi ifrån.