Tänk till innan du delar något om BLM

Amerikansk kultur är ett intresse bland svenskar, men en bra kunskap av amerikansk politik behövs för att delta i debatten.

Sverige 4 juli 2020 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som en politiskt engagerad amerikan i Sverige hade jag alltid svårt att bestämma när jag hade rätt att uttrycka min åsikt. Jag hade bott i Sverige i sju månader och var alltid försiktig med att uttrycka mig och ödmjuk inför att det kanske inte var min plats att uttrycka mig om vissa situationer. Det var lämpligt för mig att uttrycka min åsikt om frågor som HBTQ–rättigheter och klimat som existerade i både Sverige och USA. Men när personer frågade om min åsikt om LAS eller gymnasielagen tog jag alltid avstånd. Det skulle ta några månader eller år för mig att förstå frågan i svensk kontext och undersöka sidorna av densamma, tyckte jag.

Att vara intresserad av svensk politik som amerikan har jag hört är väldigt unikt, det är däremot ganska vanligt att vara svensk och intresserad av amerikansk politik. I februari gjorde Novus en undersökning bland det svenska folket om deras åsikt om Donald Trump, där det stod tydligt att 8 av 10 svenskar inte tyckte om honom. När George Floyd sköts till döds och Black Lives Matter–protester började blev det väldigt tydligt att svenskar följde USA med intresse.

Snart efter jordbävningen kom till USA kom efterskalv till Sverige. Många använde Black Lives Matter-hashtaggen, men färre kritiserade rasismen, och ännu färre kritiserade polisvåldet. Flera politiker och opinionsbildare delade selektivt material om vad som händer i USA och valde att inte lyfta fram den andra sidan av myntet. Risken är stor att dessa enskilda delningar ger en begränsad bild av vad som faktiskt sker i USA nu.

Till dig som skrev kommentar om hur illa våld mot polisen har varit och hur överdrivet Black Lives Matter rörelse har varit, ger jag dig några tips du kan ställa dig innan du delar eller uttalar dig om vad som nu sker i Amerika: Försök att förstå kontexten från ett amerikanskt perspektiv. Att protestera mot polisen i Sverige kan låta helt galet, men i Boston med en lång historia av inbäddad rasism inom polisen kan det faktiskt låta rimligt. Lär dig om modern rasism i USA. Boken The New Jim Crow kan jag värmt rekommendera. Prata med dina amerikanska vänner som deltar i protesterna och få deras perspektiv om vad som sker.

Ett problem, och en fördel med dessa tips är att vissa amerikaner inte ens klarar av att ta till sig dem. Dock kan det signalera till några svenskar och amerikaner att det inte alltid är lämpligt att dela sina åsikter utan eftertanke och med en ödmjuk inställning till sitt eget bristfälliga perspektiv. Särskilt nu borde personer visa lite självbehärskning och ge utrymme till afrosvenskar och afroamerikaner att lyfta deras upplevelser.

Idil Tuysuzoglu studerar skandinaviska studier och statsvetenskap på Harvard University i Cambridge, Mass. 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Brott & Straff

Person skjuten utanför Vita huset

Nyköping

Ny bilbrand på eldhärjad plats

Arbetsmarknad

Soldat får ersättning för förfrysta fötter

Brott & Straff

Grovt brott i Vansbro – en person anhållen

Politik

Teknokratstyre väntar i Tunisien

Visa fler