100 år sedan kvinnorna fick rösträtt

Det är i år 100-årsjubileum för kvinnlig rösträtt i Sverige. Det var ett viktigt steg för en ökad jämställdhet mellan män och kvinnor, skriver signaturen "Urfeminist".Kvinnan på bilden har ingen koppling till insändaren.

Det är i år 100-årsjubileum för kvinnlig rösträtt i Sverige. Det var ett viktigt steg för en ökad jämställdhet mellan män och kvinnor, skriver signaturen "Urfeminist".Kvinnan på bilden har ingen koppling till insändaren.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Insändare2021-08-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på SD-debattartikel  "Vi vågar och kan utmana hederskulturenden" publicerad den 18/8 -21.

Det är i år 100-årsjubileum för kvinnlig rösträtt i Sverige. Det var ett viktigt steg för en ökad jämställdhet mellan män och kvinnor. Men vilka var det som tappert kämpade emot kvinnlig rösträtt? Jo, det var högerpartierna, men det vill de inte låtsas om nu. Det var innan både SD och KD fanns och ägnade sig åt en aggressiv, nationalistisk högerpolitik tillsammans med M.

I det senaste valet bestod SD:s väljarkår av cirka 70 procent män men bara 30 procent kvinnor. Man kan fråga sig varför? Men nu hävdar SD-kvinnor i Nyköping att det är S-regeringens fel att det förekommer hedersrelaterat våld mot kvinnor i Sverige och att de inte gjort något för att bekämpa kvinnovåldet. Det är fel! Sedan 1914 är det i enlighet med Europarådets konvention och enligt svensk lag straffbart med "Äktenskapstvång eller tvångsäktenskap" och med "Vilseledande till tvångsäktenskapsresa". Dessa brott kan bestraffas med 4 års eller 2 års fängelse.

Att SD driver en hatkampanj mot invandrare är ingen nyhet. Men att utnyttja hedersrelaterat våld mot kvinnor för att ytterligare öka på motsättningarna mellan svenskar och invandrare är ingen bra politik. Sverige behöver en bättre integration mellan svenskar och invandrare för att lösa de samhällsproblem som uppkommit i takt med den ökande bostadssegregationen och den ökande kriminaliteten bland unga. Invandrarbarn skulle integreras redan på förskolan. Invandrarkvinnor borde söka sig ut på arbetsmarknaden och skaffa sig jobb, så att de blev ekonomiskt oberoende av sina män. De borde kämpa för en ökad jämställdhet.
Precis som svenska kvinnor har fått göra!