"Behåll de öppna skolytorna vid Släbroskolan"

Bostäder föreslås där Släbroskolan ligger idag.

Bostäder föreslås där Släbroskolan ligger idag.

Foto: Henrik Witt

Insändare2021-08-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det nya skolområdet som planeras vid Släbroskolan innebär en kraftigt förminskad utomhusmiljö för ett växande elevantal. Även kulturhistoriskt viktiga miljöer och allmänna öppna och uppskattade utomhusmiljöer offras till hänsynslösa bostadsintressen där de framtida skolbarnens intressen och det gemensamma samhällets behov kraftigt åsidosätts.

Skridskobanor, gräsytor, basketplaner, fotbollsplaner, skuggade lekplatser, anslutning till buss, rekreationsmiljöer på rast och fritid försvinner och marginaliseras. Istället är det bostäder och ökad trafik i området som premieras. Framkomligheten för barnen bortser kommunen från, bokstavligt talat. Det nya skolområdet som planeras vid Släbroskolan innebär en kraftigt förminskad utomhusmiljö för ett växande elevantal. Även kulturhistoriskt viktiga miljöer och allmänna öppna och uppskattade utomhusmiljön släpps till hänsynslösa bostadsintressen där de framtida skolbarnens intressen och det gemensamma samhällets behov kraftigt åsidosätts.

De förändringar som sker, sker på bekostnad av barnens behov och deras möjlighet att utvecklas till friska och självständiga individer.

Varför är det så tyst? Varför orkar inte vuxenvärlden stå upp mot dessa felaktiga satsningar? Har vi helt tappat intresset för vad barns behov är och kommer att vara i framtiden? Varför satsar vi inte pengar/stadsytor på barnen och skolan? För denna ombyggnation av Släbroområdet är sannerligen ingen satsning på skolbarnen. Det är enbart kommersiella intressen som verkar kunna påverka områdets kommande skolområdesapokalyps och därför måste Nyköpings kommun tänka om!

Behåll de öppna skolytorna vid Släbroskolan och Oppebyskolan! Förbättra varenda kvadratmeter av detta område utifrån barnets perspektiv och behov av lek och rörelse året runt! Ge barn och unga förbättrade lekytor för att kunna springa, klättra, balansera och vara fria och högljudda i en miljö där de får rätt att ta ut sina steg i livet och kunna bjuda in till lek, även på fritiden! Barns självförtroende formas av denna möjlighet till frihet. Inte minst de barn som bor trångt i lägenheter. Det ger även föräldrar och vuxna en möjlighet att andas ut och fyllas av den glädje som finns i att veta att barnen eller barnbarnen har det bra, utan att de ska behöva skjutsas runt mellan tillrättalagda aktiviteter i olika organisationer. Nyköpings kommun, tänk om! Barnen behöver detta stora fina område. Sälj det inte till högstbjudande, ge tillbaka det till våra barn!