Cyklisternas brist på trafikkunskap i Nyköping

Jag kan inte förstå att många cyklister vill riskera livet när de tar sig en rätt (felaktigt!) Och cyklar ut på övergångstället. Skriver insändarskribenten.

Jag kan inte förstå att många cyklister vill riskera livet när de tar sig en rätt (felaktigt!) Och cyklar ut på övergångstället. Skriver insändarskribenten.

Foto: Magnus Andersson/TT

Insändare2020-06-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har skrivit insändare i ämnet tidigare - och skriver igen.

I dessa sommartider och coronatider syns allt fler cyklister inte bara i Nyköping. Men tyvärr tror cyklisterna fortfarande sig vara odödliga, åtminstone i trafiken - särskilt när de på en gång- eller cykelbana passerar över en bilväg. Cyklisterna måste lära sig vilka trafikregler som gäller - dvs vem som ska lämna vem företräde. Så enkelt som att titta om det finns skyltar.

I förra veckan - herr och fru cyklar över på övergångstället - jag tutar och tvärbromsar. Frun tittar på mig som om jag inte verkar förstå att just hon ska cyklar framför min motorhuv. Men min kära vän - Du skulle ha lämnat mig som bilist företräde.

Igår med 25 grader värme i solskenet kommer unga frun som med god fart och med fladdrande klänning far över på övergångstället - jag tutar och hon ger mig fingret. Men min käre vän - Du skulle ha lämnat mig som bilist företräde.

Jag kan inte förstå att många cyklister vill riskera livet när de tar sig en rätt (felaktigt!) Och cyklar ut på övergångstället - med dödsförakt. Det gör ju mer ont i deras kropp om de kör på en bil än för bilföraren.

Jag är inte alls förvånad att det händer olyckor med cyklister och mopedister på övergångsställen - oftast helt i onödan - lär er trafikreglerna. I Nyköping har de självpåtaget sig rätten att i alla lägen ha företräde vid övergångställen - ett farligt och märkligt beteende.