Drivkrafterna för arbete stärks av M-förslaget

Sverige 9 april 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ledartext i Sörmlands Nyheter (24/3) menar att Sverige blir svagare som kunskapsnation om Moderaternas förslag till nya regler för arbetskraftsinvandring genomförs. Oron är kraftigt överdriven.

Arbetskraftsinvandringen har varit och kommer fortsätta att vara viktig för svenska företag. Vi moderater har samlat en majoritet i riksdagen för att stoppa kompetensutvisningarna och tack vare det finns nu ett konkret förslag.

Vad gäller vårt förslag på lönekrav motsvarande medianlön (31 700 kr/mån) så kan man konstatera att exempelvis fackförbundet Sveriges Ingenjörer rekommenderar en ingångslön i år på 34 400 kr/mån för en högskoleingenjör och 36 300 kr/mån för en civilingenjör. Marknadslönen för en nätverkstekniker ligger i år mellan 36 000 och 47 000 kronor per månad. Det är en bra bit ovanför vårt förslag på lönekrav. Det finns också ett undantag för lönekravet för säsongsarbeten.

Arbetskraftsinsinvandringen måste värnas. Vi kan dock inte blunda för att regelverket i alltför stor utsträckning är förknippat med fusk och missbruk. Likaså ser vi att det behövs kraftfulla åtgärder för att komma tillrätta med växande utanförskap, bidragsberoende och arbetslöshet.

De regelförändringar vi föreslår kombineras med en bidragsreform, där drivkrafterna för arbete stärks.

Sverige behöver bli bättre på att ta till vara den arbetskraft som finns i landet, så att fler kan gå från bidrag till egen försörjning. År 2019 kom mer än 2 000 människor från andra sidan jorden för att diska, dela ut tidningar och jobba snabbmatsrestauranger. Det är rimligt att tro att den arbetskraften redan finns i Sverige.

Maria Malmer Stenergard (M)

Migrationspolitisk talesperson

Svar:

Moderaternas Maria Malmer Stenergard menar att vi behöver bli bättre på att ta till vara den inhemska arbetskraften. Det stämmer. Kompetensförsörjning är en av de svåraste utmaningarna för växande småföretag. Men det är fel att tro att problemet skulle lösa sig genom att sätta käppar i hjulet på vår välfungerande arbetskraftsinvandring. Därför är det förvånande att Moderaterna, som ofta hyst en skeptisk tilltro till träffsäkra lösningar grundade i social ingenjörskonst, vill göra det svårare för självförsörjande personer att komma till Sverige för att bidra.

Naod Habtemichael

ledarskribent


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Elever vill utbilda sig igenom flygkrisen: "Kommer att vända"

Debatt

Debatt: SSAB:s omställning viktig för jobben i Sörmland