En räddningstjänst i förfall

Nyköping 3 april 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som anhörig till en av brandmännen på Sörmlandskustens räddningstjänst har jag fan fått nog nu! Hur kan Nyköpings kommun acceptera att en hel arbetsplats förstörs på det sätt som sker på räddningstjänsten? Den psykiska arbetsmiljön är under all kritik och arbetsmiljömätningar visar att personalens förtroende för ledningen är nere på botten. Anställda knäcks en efter en, de drabbas av utmattningssyndrom och många har de senaste åren sagt upp sig. 

Jag är orolig för brandmännen som tvingas lämna det sjunkande skeppet för att själva överleva, men jag är även orolig för kommuninvånarna. Känns det tryggt att bo i en kommun där sönderstressade brandmän ska hjälpa dig om du är med om ett trauma? Känns det acceptabelt att ett larm om din anhörigas hjärtstopp bara skickas som ett sms till brandstationen? Känns det bra att det inte är den närmsta styrkan som skickas om du sitter fastklämd i en trafikolycka? Känns det bra att dina barns förskola och trygga punkt brinner ner till grunden för att räddningstjänstens utlarmning inte fungerar? 

Den senaste tiden har runt 150 (!) sådana händelser inträffat på Sörmlandskustens räddningstjänst (P4 Sörmland har rapporterat om det), men om vi alla gör som Nyköpings kommuns högst ansvariga gör och blundar tillräckligt hårt så försvinner nog problemen av sig själva. Håll tummarna hårt bara att de gör det innan Nyköping står helt utan brandmän.

Frustrerad

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Tystberga

Bil blev hängande över vägräcke efter olycka på E4 – uppges ha fått vattenplaning

Ledare

Ledare: Rätt att kommunen tar sitt ägaransvar för Skavsta

Olyckor, katastrofer

Voltade med lastbil fylld med dynamit – döms

Nyköping

Rektor efter hoten mot gymnasiet: Jag är orolig

Nyköping

Spektakulär dykövning på sex meters djup – mitt i stan

Visa fler