Läste insändaren ”en bräcklig räddningstjänst” 17/12.och kollade sen nya handlingsprogrammet. Det är skrämmande läsning. Jag får inte riktigt veta vilken hjälp som finns att få men det är tydligt att organisationen ska vara ”flexibel” (läs minsta möjliga bemanning). Och styrkorna ska vara ”differentierade”.
Det står att ”Beredskapsorganisationen kan anpassas geografiskt både utifrån antalet personer i beredskap och tillgängliga räddningsresurser”. Ibland finns det hjälp, ibland inte? Och man kan också läsa ”Organisationen strävar efter att individen, med stöd av sina chefer, tar ett eget ansvar för sin individuella förmåga utifrån fastställda kriterier, vilket kompletteras med planerade utbildningar och övningar.” Vad vill politikerna säga till mig med det? Att när jag sitter fastklämd i en kraschad bil så är det inte chefens fel om brandmännen inte har tillräcklig kompetens för att ta loss mig? Bevare mig…
Och med tanke på branden i Landskrona, handlingsprogrammet säger att ”Vid brand i byggnad larmas alltid flera resurser direkt för snabbast möjliga resursuppbyggnad på skadeplats och för att säkerställa förmåga att samtidigt kunna genomföra rökdykning och utvändig utrymning., vilket inte är möjligt med endast en räddningsstyrka på plats”. Varför inte istället skapa denna möjlighet?
Jag håller med ”Inte gott nog”, handlingsprogrammet skänker mig inte trygghet (vilket tycks vara kommunens ledstjärna) utan ger mig kalla kårar. Det är tydligt att man inte vill betala för en bra service utan bara bygga allt på frivillighet och små, billiga brandstyrkor. Trygghet kostar!
Får vi skyddet vi förtjänar?
Det är tydligt att man inte vill betala för en bra service utan bara bygga allt på frivillighet och små, billiga brandstyrkor. Trygghet kostar! Skriver insändarskribenten.
Foto: NTM
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.