Härbärget ger trygghet

Nyköping 27 oktober 2020 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna invigdes det officiellt – härbärget på Brunnsgatan. Verksamheten startade i mars 2020 och drivs i Stadsmissionen Eskilstunas regi och i tätt samarbete med Nyköpings kommun. Stadsmissionen står för driften och Nyköpings kommun står för personalkostnader, uppdragsgivare är Socialnämnden i Nyköping.

Arbetet med att hjälpa hemlösa och utsatta människor pågår, och måste pågå ständigt. Ingen ska behöva ha sin sovplats utomhus eller andra tillfälliga lösningar. Härbärget ger en trygg sovplats, möjlighet att sköta sin hygien, varm mat, tillfälle att prata om sin levnadssituation och hjälp att ta sig ur hemlösheten.

Samarbetet med Stadsmissionen ger också tillbaka en del till kommunen. Näringslivet har kunnat hyra ut lokaler, kommunen får in skatteintäkter av de nya arbetstillfällen som skapats i härbärget och i secondhandbutiken. I butiken kan människor som står långt från arbetsmarknaden få arbetsträning av handledare, en chans att komma tillbaka till ett arbetsliv och ett deltagande i samhället.

Jag är oerhört glad över att vi fått till stånd detta viktiga och fina samarbete.

Marjo Gustafsson (S) ordförande Socialnämnden Nyköping

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Få nattgäster på härbärget – väljer andra sovplatser

Nyköping

Grandlokalens förvandling – så ser det ut på härbärget

Ledare

Nya härbärget är ett stöd för de mest utsatta

Ledare

Ge härbärget en chans först

Debatt

Även våra mest utsatta har rätt till en plats