Inte bilen under milen – bra för både dig och miljön

Sätt guldkant på vardagen. Ställ bilen och trampa elcykel.

Sätt guldkant på vardagen. Ställ bilen och trampa elcykel.

Foto: Björn Åslund

Insändare2020-08-03 05:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utsläppen måste ned 16 procent om året i Nyköpings kommun. Det visar koldioxidbudgeten för Nyköping, som kommit till genom initiativ och bra politiskt samarbete i kommunledningen.

Om detta ska lyckas hänger inte bara på politiken. Det är också upp till oss Nyköpingsbor att se över en del vanor, om vi ska nå 16 procent. Eftersom trafik står för en väldigt stor del av utsläppen är det främst där ändringarna måste ske. 

Inte bilen under milen, tycker vi bra sammanfattar vägen framåt. För på kortare sträckor och i städer finns bättre alternativ än bilar.

Genom politiken inom Nyköpings kommun har vi gjort en hel del för dig som vill ställa bilen. Vi har eldrivna stadsbussar. Under sommaren får vi nya tåg, med ännu fler avgångar (18 till Stockholm vardagar och i vinter blir det fler). Vi har ett bra cykelvägnät i tätorten och till nära förorter.

Att ställa bilen låter kanske jobbigt. Men att börja cykla, på en bra cykel, kan bli ett oväntat lyft för dig. Du mår garanterat bättre av cykelturerna, när du får mer vardagsmotion. Kanske en elcykel då, som krymper tunga backar och ökar räckvidden? Du susar fram snabbt i stan, kommer fram överallt, slipper bilköer, och behöver inte letaefter  p-plats. Och du slipper tanka fossilbränslen – kan det bli bättre?

Klimatet är en kris som kräver omställning och du vill säkert bidra till lösningen. Så nu fixar vi detta tillsammans, vi Nyköpingsbor. 

Vi börjar med bilresorna, ska vi säga ”inte bilen under milen”?