Klimatkrisen – mänsklighetens stora fråga

Nyköping 1 juli 2020 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi satt och lyssnade på Greta Thunberg som sommarpratade i P1 på midsommardagen. En helt fantastisk tjej med ett helt outstanding klimatengagemang. Hon frågar hur man skall rädda vår jord från klimatpåverkan? Den frågan ställer sig många, men var finns svaren?

Svaret måste vara en politisk omöjlighet. Vilken politiker tror ni törs ställa sig upp och säga: ”Nu kära medborgare måste vi sänka vår levnadsstandard för att rädda vår jord. Vi får bara ha en bil – en liten bil – per familj och kanske köra maximalt 500 mil per år. Inga sommarstugor mer än tio mil bort och inga utlandssemestrar.”

Att försöka straffbeskatta bort det fossila bränslet eller att prata om att satsa på förnyelsebar energi är ju bara floskler. När, var, hur och med vilken nytta skall vi påverka klimatet i en positiv riktning? Vem skall vi lyssna på och varför är det så tyst från världens ledare? Hur lång tid tar det att vända klimatskutan och vilken ohjälplig skada har vi åsamkat under tiden? Vad är det för värld vi lämnar över till våra barnbarn och barnbarns barn?

Det tog mindre än 100 år att åsamka denna klimatkris. Hur många hundra år tar det att rätta till den? Kommer västvärlden att överleva klimatkrisen? Var har vi USA, Kina och Indien i allt detta? Förlorade för evigt eller bara under en parentes? Vad kan de hjälpa till med? Hur många Greta kom-mer vi att behöva innan vi tar itu med problemen på allvar? Klimatkrisen är ingen politisk fråga utan en fråga för hela mänskligheten.

Tack Greta för ditt engagemang! Det behövs verkligen.

Jan-Erik Larsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Centerbasen bekymrad över avhoppen: "Det är olyckligt"

Nyköping

Tystbergaradon:"Skulle aldrig sätta mitt eget barn där"

Nyköping

Två centerpartister avsäger sig alla politiska uppdrag

Nyköping

Råtta attackerade Jennifer, 14: "Den bet sig fast"

Rally

Christoffer Haglund var för snabb - missar SM

Visa fler