Klimatkrisen: Duger inte att stå på läktaren och bua

Glädjande att till exempel SSAB i Oxelösund hakar på Industriklivet. Skriver 
Anna Wåhlström, regionpolitisk talesperson MP Sörmland med flera.

Glädjande att till exempel SSAB i Oxelösund hakar på Industriklivet. Skriver Anna Wåhlström, regionpolitisk talesperson MP Sörmland med flera.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Insändare2020-05-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I SN den 25/4 avfärdar Boje Bengtsson alla Miljöpartiets klimatåtgärder som plakatpolitik. Men klimatfrågan är i grunden inte ideologisk. 

Rent krasst: Vi har inget val. Ska vi klara gränserna för en temperaturökning som vårt samhälle kan hantera utan kollaps så behöver vi arbeta på alla fronter för att omställningen ska äga rum. Transporter, uppvärmning, energiproduktion. Ekonomiska stimulansmedel är en av de vägar som är framkomliga i en demokrati och det är vad vi också önskar. Väldigt många invånare i Sörmland, Sverige och globalt önskar ställa om och vi strävar efter att möta deras önskemål. Men vi behöver samtidigt finslipa regelverken kontinuerligt, utveckla och ytterligare förbättra vår politik. En så grundlig omställning går tyvärr inte särskilt fort, men vi stretar på. 

Coronakrisen är en katastrof för många människor i Sverige, och följderna av den globala uppvärmningen kommer ställa till det mångdubbelt. Den kommer drabba oss alla. Därför är det så glädjande att till exempel SSAB i Oxelösund hakar på Industriklivet, Miljöpartiets initiativ för att stötta företag i deras omställning till fossilfritt. Ska vi ha en långsiktig marknad för våra exportprodukter så behöver klimatomställningen äga rum, vilket SSAB förstår. Det gör även en lång rad andra företag, som uppenbarligen inte ser sig hotade av vår politik. Liksom alla de invånare i Sörmland som dragit nytta av till exempel elcykelpremien och andra insatser riktade till privatpersoner. 

Det duger inte att stå på läktaren och bua. Därför driver vi på för offensiva klimatåtgärder som gör skillnad för kommande generationer.