Kommunen kör över sina "brukare"

Kommunen bestämmer att de äldre enbart får handla ifrån en central leverantör utanför kommunen och kör gladeligen över sina "brukare".

Kommunen bestämmer att de äldre enbart får handla ifrån en central leverantör utanför kommunen och kör gladeligen över sina "brukare".

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2021-03-27 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politiker tar ytterligare steg mot maktcentrering på bekostnad av de äldre i kommunen. Hör och häpna. När man som äldre behöver ta hjälp av det allmänna, i det här fallet hemtjänsten, tas självbestämmandet ifrån en. De äldre får inte längre handla mat var de vill.

Kommunen bestämmer att de enbart får handla ifrån en central leverantör utanför kommunen och kör gladeligen över sina "brukare". Är det att respektera sina äldre medborgare som byggt landet? Är det att värna deras självständighet och personliga integritet och valfrihet? Är det att gynna sina lokala näringsidkare? Är det att bidra till ett hållbart samhälle och undvika långa transporter? Är det ens tillåtet enligt lagstiftningen att bestämma sig för en enda leverantör utan upphandling?

Centerns företrädare behöver kanske reflektera över hur de grundläggande värderingar som de ger uttryck för stämmer överens med de beslut som de faktiskt är med och möjliggör. Än så länge har vi äldre inte förlorat vår rösträtt!