LAS handlar om respekt, rättvisa och makt

Nyköping 3 juli 2020 05:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LAS, Lagen om anställningsskydd, är symbolen för maktförhållandena på den svenska arbetsmarknaden. Fram till nu är den formulerad som en ungefärlig balans mellan arbetsmarknadens parter: facken och arbetsgivarna. Men om det liggande förslaget till förändringar av LAS tas av riskdagen kommer arbetsgivarnas makt att öka dramatiskt. 

De fackliga centralorganisationerna LO, TCO och SACO är eniga om att de liggande förslaget är oacceptabelt. Den förslagna maktförskjutningen till arbetsgivarnas fördel förändrar helt spelplanen för förhandlingar rörande villkoren för de anställda.

Det är Centerpartiet som är den drivande kraften för mer makt till arbetsgivarna. Centern har under många år drivit en raffinerad kampanj mot fackföreningsrörelsen, ibland dold, ibland, som nu, öppen. Centern driver det nya förslaget som en del i januariöverenskommelsen och har sin egen tolkning av begreppet ”balans” mellan arbetsmarknadens parter. Genom sitt agerande placerar sig Centern som riksdagens ytterhögerparti och den starkaste förespråkaren för marknadsliberalism.

Statsministern (S) och arbetsmarknadsministern (S) har båda sagt nej till det liggande förslaget av det enkla skälet att maktförskjutningen till arbetsgivarnas fördel är oacceptabel. För socialdemokratin är respekt och rättvisa på arbetsmarknaden en ideologisk kärnfråga.

LAS-förslaget hör hemma i papperskorgen.

Noah Gahnertz, SSU Sörmland
Sofia Amloh, Socialdemokratiska kvinnoförbundet Sörmland
Linda Forså, IF Metall Sörmland

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Två centerpartister avsäger sig alla politiska uppdrag

Nyköping

Råtta attackerade Jennifer, 14: "Den bet sig fast"

Fotboll

Bissarna vill få in två kanadensare till

Fotboll

Rydberg plötsligt klar för superettanklubb

Sörmland

Extremt torrt i markerna – nu införs eldningsförbud

Visa fler