Lika villkor för dig som elev

Nyköping 23 oktober 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oavsett om du föds som pojke eller flicka, av föräldrar som är lågutbildade eller högutbildade, födda i eller utanför Sverige ska dina rättigheter och skyldigheter var lika. Alla är nog överens om att din bakgrund inte ska spela någon roll för att du ska kunna nå din fulla potential. Skolan utgör en betydande del av ditt liv och hur väl du ska lyckas.

I Nyköping däremot ser politikerna till en formel, något som kallas SALSA. Det betyder att din bakgrund avgör hur mycket pengar skolan ska få för dig. Faktorer som ditt kön, dina föräldrars utbildningsnivå och om de är födda här eller utomlands får stor betydelse. 25 procent av elevpengen i Nyköping läggs i en pott och fördelas om utifrån formeln, skolor med störst behov ska få mest. Det är sig inget konstigt, det säger såväl lagen som moralen. I Sverige gör alla kommuner olika vilket skapar osäkra förutsättningar för skolorna.

Pengarna skolan får ska räcka till undervisning av skickliga lärare, det ska även finnas bland annat skolsköterska, kurator och rektor, vidare ska pengarna räcka till god skolmat, lärverktyg och inbjudande lokaler. 
Hur mycket pengar din skola får skiljer sig åt, ibland så mycket som med flera miljoner kronor. Resultat kan bli att den där elevassistenten inte kan jobba kvar i din klass.

 Snart ska politikerna i Nyköping bestämma om hur mycket pengar skolorna ska få för nästa år. Tyvärr kommer det med stor sannolikhet vara så att skillnaderna fortsätter vara väldigt stora. Orättvist tänker du, ja, för dina behov och rätt till stöd styrs inte av någon formel, utan av verkliga behov.

 

Elevassistent

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Elever tar ställning mot våld - med läppstift på kinden

Nyköping

Förslag: Förskola för alla från fem års ålder

Nyköping

Barn- och ungdomsnämnden: 50 miljoner extra till skolan inte tillräckligt

Nyköping

Emma-Linnéa retades för sin vikt: "Aldrig barnets fel"

Nyköping

Politiskt förtroende för skolchef trots motsägelser

Visa fler