Ålderism är ett ganska nytt begrepp i Sverige. Ålderism definieras som ”fördomar eller stereotypa föreställningar som utgår från en människas ålder och som kan leda till diskriminering”. I SN skrev den 19 juni fyra representanter för pensionärsorganisationer (PRO, SPF, SKPF, RPG) i Nyköping att ”i Sverige härskar en syn på äldre som innebär att man ser ner på äldre och förutsätter att äldre inte längre begriper så mycket…”. ”Denna ålderism tycks vara särskilt förhärskande i Nyköping.”
Uppfattningen från de fyra representanterna är en mycket allvarlig kritik mot kommunens äldreomsorg, som den utförs idag och som den utförts tidigare. Jag ifrågasätter inte den upplevda känslan hos insändarens undertecknare, men känsla är alltid starkare än fakta. Sverige avviker i flera avseenden från våra grannländer och länderna inom EU vad gäller synen på äldre, på jämlikhet, social rättvisa och respekt för äldre: både på gott och ont, från mina värderingar. Men Nyköping avviker inte i fråga om kvaliteten på äldreomsorgen från genomsnittskommunen i Sverige.
Nyköpings kommun är inte särskilt utpekad som misskötsam i de granskningar som gjorts om bristerna i äldreomsorgen, vilket i sig inte något motiv för att vi inte ska anstränga oss ytterligare för att ökade kvaliteten inom äldreomsorgen. Men. Och jag säger men, vi har gjort och gör ett omfattande arbete för att stärka kvaliteten i äldreomsorgen i kommunen. Vi har ökat kompetensförsörjningen. Vi gör betydande insatser för att de anställdas arbetsmiljö ska bli den bästa möjliga. Vi har höjt ambitionen i uppföljningen av kvalitetsarbetet. Detta och mycket mer görs eller ska göras för att Nyköpingsbor ska ha en värdig äldreomsorg.
Allt detta har jag löpande haft samtal med representanter för pensionärsorganisationerna ända sedan jag tillträdde som ordförande för Vård och omsorgsnämnden 2019. Våra samtal har varit många, öppenhjärtiga och har skett med god ton och gott humör, senast 8 och 16 juni. Jag hoppas innerligt att den attityden ska fortsätta i våra samtal: ömsesidig respekt för att driva verksamheten framåt.
På frågan om de särskilda statliga pengarna som ska stärka äldreomsorgen finns ett klart och enkelt svar: Pengarna är inte fördelade, men kommer att fördelas till äldreomsorgen i Nyköping.