Räcker elen även till SSAB?

Oxelösund 4 juli 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Albert Einstein: ”Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.”
Vi har på senare tid allt oftare hört att ”elen räcker inte till för alla i södra Sverige”. Har beslutsfattare lyssnat för mycket på tesen ”just in time”? ”Vi behöver inte kärnkraften” säger en del. Många däremot anser att kärnkraften är ryggraden i Sveriges elproduktion. 

Även i Sörmland behövs el för att säkerställa en hållbar välfärd för invånarna. Invånarna skaffar sig flera resurser som kräver el. I Sörmland ligger Oxelösund. I Oxelösund ligger stålverket SSAB.

SSAB vill förändras från att använda kol i sin produktion till att använda el. Bra tanke men är det möjligt i verkligheten utan att minska eltillgången för invånarna? Jag anser inte det, i dagsläget.

Behövs kärnkraften även framgent? Jag anser det. För att säkra eltillgång för SSAB är min uppfattning att en sjökabel från Oskarshamnsverket till SSAB är ett lyckodrag ur flera aspekter som bör utredas.
Den här frågan kan inte vara ett lokalt eller ens regionalt ärende. Det måste vara en regeringsfråga. Räcker elen till för SSAB behov? Är det då ett av Sveriges minsta partier som ska besluta om detta? Vet dom ens vad det är fråga om? Blir det som på 90-talet ”det finns inga hot”?

Ärendet är så stort och det måste diskuteras och beslutas på ett seriöst sätt på nationell nivå. Kommer det att göras? Räcker elen till alla i alla väder? Räcker elen även till SSAB?

Privat elanvändare

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Oxelösund

100 000 i skadestånd efter storbråket i fjol

Oxelösund

16-åriga Lukas skapade Kalle Ankas nya granne

Oxelösund

Oxelöskolan klar att visas upp till hösten

Oxelösund

Larmet till polisen: Misstänkta benrester från människa

Oxelösund

Så blir skolstarten i Oxelösund

Visa fler