Regionen: Vi fortsätter att satsa på våra medarbetare

Sverige 6 april 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”Regionens överskott bör gå till sjukvårdspersonalen” (SN 26/3).

Först ett stort tack till dig Margareta för uppmärksammandet av Region Sörmlands otroliga medarbetare, som fortsätter göra ett ovärderligt arbete under pandemin. 

Sedan i maj förra året har vi ett förstärkningsavtal för sjuk- och undersköterskor inom intensivvården av covid-patienter. Där ingår extra ekonomisk ersättning, tydlig schemaläggning med möjlighet till återhämtning, och tid avsatt i tidbank för framtida ledighet. Samma månad tog vi beslut om dubblerat friskvårdsbidrag för all personal (som nu är landets högsta). Vi har också förstärkningsavtal för läkare som arbetar på anestesiklinikerna.

Det ekonomiska överskottet för 2020 beror främst på statliga stöd kopplade till pandemin. Tack vare dessa kan vi fortsätta satsa på våra medarbetare, på covid-vården och den övriga vård som skjutits upp på grund av pandemin. Tillsammans med de fackliga organisationerna kommer vi att jobba fram specifika insatser och kompetensutveckling för personalen.

När det gäller medarbetarnas lönekuvert ligger vår region i årets sammanställning av medellön för Vårdförbundets medlemmar kvar på plats nr 2 i hela Sverige. Det är en position vi vill behålla.

Årets stora överskott är att betrakta som en engångseffekt. Både regioner och kommuner behöver fortsätta utveckla verksamheterna för att klara ekonomin framåt. Att sätta av delar av det starka resultatet för kommande år främjar vår långsiktiga strategi.

Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande
Jonas Lindeberg (VfP), regionråd
Mattias Claesson (C), regionråd

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Pandemin ökar personalkostnaderna – men regionens ekonomi bättre än väntat

Sörmland

Nytt mönster när det gäller sjukhusvårdade – infektionsläkaren: "Det kan förklara bilden"

Sörmland

Extremår gav regionen en halv miljard i rekordöverskott: "Sätter en peng på bankboken"

Sörmland

Regionens strävan: Fyra veckors semester för personalen

Sörmland

Vårdpersonalen efter vaccinet: "Har varit tvärdäckad"

Visa fler