Sjuk äldre lämnades utanför Mälarsjukhuset

Är det rätt av sjuktransporten att lämna en sjuk person utanför Mälarsjukhusets låsta entré? frågar Kjell Andersson.

Är det rätt av sjuktransporten att lämna en sjuk person utanför Mälarsjukhusets låsta entré? frågar Kjell Andersson.

Foto: Sörmlands Media

Insändare2022-01-27 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En vän till mig är inlagd på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. På grund av ett misslyckat ingrepp där på sjukhuset, var han tvungen att köras till Örebros sjukhus. Sjukresa beställdes och en taxi kom och hämtade honom (vinterväglag i Sverige) I taxin fanns GPS men tyvärr så var chauffören inte upplärd på den så resan tog lång tid. Väl framme på sjukhuset i Örebro så blir min vän sövd. Ingreppet görs om och allt gick bra.

Så var det ny sjukresa beställd och chauffören körde honom till Mälarsjukhuset När de kommer till entrén så är dörren låst. För att komma in måste man ringa på ett angivet nummer. Finns ingen ringklocka på dörren. Min vän ber chauffören att vänta tills han kommit in men får svar: ”Det har jag inte tid med", sa han och åkte.

Där står han nu, det är kallt, blåsigt och min vän har ingen mobil på sig, den ligger på avdelningen. Tur i oturen så kommer det fler som ska in genom den ingången, så han kommer till sin avdelning. 

Det kommer upp många tankar och funderingar. En är väl ”ska inte chaufförer som kör sjuktransport kunna GPS? Finns det inte något i sjuktransporttjänsten som säger att patienten ska lämnas på avdelningen? Eller ska man som äldre, svag på grund av sjukdom behandlas så här?