"Slopa momsen på begagnade varor!"

Nyköping 3 juli 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moms, mervärdesskatt, konsumtionsskatt. Jag ska inte predika för om den i slutändan används till något vettigt eller ej då det är en väldigt individuell uppfattning. Det här handlar om att skapa fler arbetstillfällen och minska vårt ekologiska fotavtryck på planeten med en enkel och framförallt logisk åtgärd. Slopa momsen på begagnade varor! Våra loppmarknader och second handbutiker är som bekant roliga att strosa runt i, men har du tänkt på hur fantastisk du är om du väljer att köpa begagnat framför nyproducerat? Oavsett hur roligt det är att göra ett riktigt fynd.

Att köpa något som redan har satt avtryck på miljön och att ta ansvar för den kvalité och tid som las ner på att tillverka den begagnade varan. Loppisar och second-hand drivs oftast som hobby eller av entusiaster på sidan om ordinarie arbete, av en enkel anledning. Det nuvarande systemet har gjort det omöjligt att gå runt som heltidsföretagare att sälja begagnade varor då momsen ska betalas gång på gång varje gång varan säljs. En leksak i bra kvalité som köps och skänks vidare i begagnat-kretsloppet har ofta betalt moms till långt över sitt faktiska försäljningsvärde efter bara ett par gånger.

Ett syfte med momsen är att beskatta produktionen av varan, vilket låter rimligt. Men det kan vi bocka av, då varan redan har gjort upp med staten om det. Ändå vill staten inte släppa taget om varan utan ska till varje pris pressa ut mer och mer moms från den stackars leksaken tills den inte har någon ork kvar och till slut slängs och bränns på en av våra återvinningar i Sverige. Slopa momsen för begagnat nu, för miljön!

Linus Karlsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Granström: Vi kan sälja vår del av Skavsta

Nyköping

Skavsta växlar vd – Steinmetz har redan slutat

Fotboll

Bissarna värvar målvakt: "Haft kontakt under en tid"

Nyköping

Cafédel och delikatesser är planen för nya butiksägarna

Innebandy

Rutinerad forward provtränar med Onyx

Visa fler