Sluta gnäll på skolmaten

Jag bli lite less på att höra på gnället över skolmaten. Det är duktigt utbildade människor som förstår kostråd som lagar maten i skolan. Skriver Kikki Andlin Norberg.

Jag bli lite less på att höra på gnället över skolmaten. Det är duktigt utbildade människor som förstår kostråd som lagar maten i skolan. Skriver Kikki Andlin Norberg.

Foto: TT

Insändare2021-01-08 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar på insändaren "Skolmaten i Trosa under all kritik" publicerad 30/12.

Jag har arbetat inom skolans värld sen 80-talet. Speciallärare (är numer pensionär.) Ätit skollunch i alla år och mått väldigt bra. I dagens läge finns det alltid ett soppalternativ, grönsakstallrik och husmanskost att välja mellan. Men nu är det så att får inte eleverna pizza, hamburgare och eventuellt kyckling så duger inget annat. Stekt falukorv med hemlagat mos, duger inte. Vad är det för fel på blodpudding eller potatisplättar? Vad äter ni familjer hemma till middag?

Lär ni era barn att äta varierad kost? Jag bli lite less på att höra på gnället över skolmaten. Det är duktigt utbildade människor som förstår kostråd som lagar maten i skolan. Ni skulle ha varit med på 50-60 talet. Inlagd sill med kokt potatis, leverbiffar med lingon med mera. Lär er att äta annat än pizza och hamburgare. Det finns länder (Norge) där eleverna får ta med sig smörgåspaket. Är det så ni vill ha det? Helt frivilligt kan ni skicka med era barn favoriträtter. Det finns mikrovågsugnar att använda i skolan. Ni kanske får nöjda barn. Inköpen till skolmatsalen kanske kan minskas.

Det ni hävdar mest på är att eleverna inte orkar prestera på grund av dålig mat. Det är inte med sanningen överensstämmande. En god svampsoppa med gott bröd tillfredställer vilken individ som helst. Tyvärr får allt för många gnälla och säga ”vill inte ha, tycker inte om, vill ha pizza. Lär ungarna att äta det som serveras.

Läs mer om