Ta alltid med skräpet hem från skogen

Sverige 18 juli 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi svenskar gillar att vara i skogen, inte minst det senaste året när det sociala livet har gått på sparlåga. Sju av tio sörmlänningar, 70 procent, tror att coronapandemin har gjort att de vill vistas mer i skog och mark framöver, visar en ny Sifoundersökning.

Allemansrätten ger oss unika möjligheter att fritt njuta av skogen även när den tillhör någon annan. Högstubbar, kjolgranar och evighetsträd är en del av allt som finns att upptäcka i skogen. Men sorgligt nog möter vi också glasspapper, plastpåsar, aluminiumburkar och en och annan gammal rostig cykel.

Hela sju av tio kommuner och åtta av tio markägare menar att nedskräpning i naturen är ett problem, enligt en undersökning som Håll Sverige Rent genomförde 2017. De som orsakar mest nedskräpning är allmänheten – alltså samma personer som vistas i naturen för att njuta av den.

Nedskräpning är ett allvarligt samhällsproblem. Skräpet skadar djur och natur, förstör haven, gör områden otrygga och kostar samhället mycket pengar – helt i onödan. Därför behöver vi stoppa nedskräpningen.

Om det redan ligger skräp i skogen är sannolikheten stor att det hamnar mer skräp där, för att det då kan uppfattas som att det är mer okej.

Var och en av oss stor makt att bidra till att minska problemet. Vi vill uppmana dig att fatta egna beslut för att bidra till minskad nedskräpning:

• Gör ett eget val. Bestäm dig för att det inte är okej att skräpa ner och att du inte en person som slänger skräp i naturen.
• Ta alltid med ditt skräp hem. 
• Ta med en extra påse. Där finns plats för både ditt eget skräp och skräp du hittar på vägen.

Skogen är en fantastisk källa till glädje. Det är viktigt att vi blir fler som bestämmer oss för att vi inte skräpar ner. Då gör vi riktig skillnad tillsammans.

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent
Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef Skogssällskapet

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Gnesta

Efterfrågan på katter stor: "Vissa är desperata"

Nyköping

Nu städar Haag upp – nya planer för kvarnen

Trosa

Fasangate på Facebook efter jakt på "urspårad" tupp