Västra Hållet ska skövlas: Vad tycker kommunekologerna?

Västra Hållet - kommer att skövlas. Vägdragningen väljs dessutom för att möjliggöra affärsområdet.Vad tycker kommunekologerna? Skriver Bosse Röjder.

Västra Hållet - kommer att skövlas. Vägdragningen väljs dessutom för att möjliggöra affärsområdet.Vad tycker kommunekologerna? Skriver Bosse Röjder.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2021-10-28 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att natur har betydelse för välbefinnande och hälsa har man anat och på senare tid har man fått starkare belägg för detta. En rapport baserad på data från 1000 Europeiska städer slår fast att ett grönområde på minst 0,5 hektar inom 300 meter från hemmet är avgörande för vår livslängd. Avstånd, kvalitet (trädrad eller promenadvänlig skog) och storlek på grönområdet har stor påverkan på viljan att besöka det.

När detaljplanen för området där Biltema skall etablera sig antogs, år 2009, angav man att man skall plantera trädrader mellan affärstomten och Brandkärrsvägen samt utefter motorvägen för att behålla intrycket av förekomst av natur. Då var kanske insikten om grönområdens betydelse vad beträffar kvalitet och tillgänglighet inte så stor, vilket nu drabbar invånarna i Brandkärr. Men kunskapen verkar ännu inte nått planerarna i kommunen, trots att betydelsen av grönområden och gröna kilar starkt betonas i kommunens styrdokument.

I arbetet med kommunens nya översiktsplan så förbereder man att skapa ett område av samma typ och lika stort som Biltema-området i det populära skogsområdet intill Frisksportartorpet. Med en ny väg mitt genom området kommer 2/3 av motionsspår och stigar att försvinna och den återstående skogen kommer att bli mer bullerstörd.

SN:s artikel ”Nytt förslag: Frisksportartorpet räddas” från 2021-08-18 är vilseledande då det inte framgår att det viktigaste för Frisksportartorpet och många Nyköpingsbor – Västra Hållet - kommer att skövlas. Vägdragningen väljs dessutom för att möjliggöra affärsområdet.

Vad tycker kommunekologerna?