Vem betalar kostnader efter skolbranden?

Nyköping 16 juli 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vittra Kungshagen, skolan i Nyköping har brunnit ner. Det är förskräckligt men som tur är var det ingen i byggnaden. Då ska man inte politisera tragedier eller hur? Jo, det är precis då som problem bli synliga och sakerna sätts i fokus. Efter branden ska Nyköpings kommun tydligen ordna en ny lokal åt skolan. Eleverna behöver en skolbyggnad. Kommuner är skyldiga att ta hand om alla skolelever oavsett omständigheter eller kostnader. Kommuner får ta alla risker, ta emot alla elever och ta alla kostnader. Kommer AcadeMedia att betala för kommunens hjälp? Är det så att Nyköpings kommun kommer att betala för att hjälpa eleverna medan AcadeMedia fortsätter håva in pengar? Konkurrens är ett av orden som brukar användas för att motivera införandet av friskolor. Men för att det ska finnas riktig konkurrens mellan skolor behövs lika villkor och så är det knappast nu. 

Realisten

Svar direkt

Insändarskribenten har rätt i att saker och ting sätts på sin spets i lägen som detta. Det som händer när en skola, kommunal eller fristående, drabbas av en katastrof är nämligen att alla hjälps åt att lösa situationen. I det här fallet är nya lokaler naturligtvis absolut högsta prioritet. Mitt första möte med Nyköpings kommun var i onsdags, drygt fem timmar efter att branden utbrutit. Kommunens fråga var ”vad kan vi hjälpa till med?”. Mitt svar var ”att hitta lokaler vi kan hyra”. Skälet till önskemålet är att kommunen har bättre koll än någon annan på lediga lokaler i sin egen kommun.

Just nu letar vi själva, Nyköpings kommun, fastighetsägaren Klövern och flera mäklare efter lämpliga lokaler (när detta publiceras tror och hoppas jag att vi hittat dem). AcadeMedia kommer att hyra dessa lokaler på vanligt sätt. Kommunen kommer inte att drabbas av några extra kostnader på grund av det som hänt. 

Paula Hammerskog, krisledare AcadeMedia


Ämnen du kan följa