Den svenska strategin – att offra de äldre

Chefredaktör Eva Burman om den svenska strategin – offra de äldre för flockimmunitet.

Sverige 13 oktober 2020 17:23
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många har frågat sig vilken strategi Sverige egentligen har. Flockimmunitet, har kritikerna sagt. Tegnell och hans kollegor har nekat, trots att mejl visat att det alltid funnits med som en parameter. Och under månaderna som gått har kritiken hårdnat. De 22 forskarna hör till de som invänt mot den väg Sverige valt.

Och dödstalen har skenat. Vi har nu 5 899 döda i landet. Vi ligger i toppen sett till dödstal per capita. Och bland den stora majoriteten som dött, de äldre, återfinns hela 75 procent i äldreomsorgen. Och fram till i slutet av maj hade bara 10 procent av de med boendeformen SÄBO, som avlidit, dött på sjukhus. Resterande 90 procent dog på boendet.

Det är ingen tillfällighet har det visat sig. För då mycket i den svenska strategin har handlat om öppna restauranger, sportevenemang och munskydd borde vi prata om den egentliga strategin – nämligen att vi offrar våra äldsta.

Sörmlands Media har under våren försökt att granska orsaken till de höga dödstalen i äldreomsorgen. Men myndigheterna har lagt locket på, från kommunerna och regionen i Sörmland till Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Siffror har mörkats. På direkta frågor om att de äldsta offrats har alla nekat.

Men tipsen har strömmat in från läkare och anhöriga i hela Sverige. Man har beskrivit hur riktlinjer från Socialstyrelsen inneburit att de äldsta nekats sjukhusvård – allt för att säkerställa vårdplatser för de yngre. Och vår granskning har visat att det är precis så det har gått till. Vilket också bekräftas av IVO-anmälningar.

Socialstyrelsen föreskrev redan den 7 april att läkare i förväg ska neka de äldsta sjukhusvård. En läkare beskriver att hen fått order att attestera långa listor med namn på människor, även yngre, som ska nekas sjukhusvård Om de blir sjuka. Detta utan att ens ha träffat dem för individuell bedömning.

När vi granskar Socialstyrelsens råd står det att läkarbedömningarna helst ska ske utan fysiskt besök. Antingen per telefon och med hjälp av annan personal. Det står till och med att vårdplatsbrist ska väga tungt i bedömningen.

Vi har aldrig fått brist på vårdplatser i Sverige. Men det spelar liksom ingen roll. För läkarna har redan gjort sina bedömningar under våren. Det är noterat i journalen. Och människor som normalt sett skulle köras till sjukhus blir kvar i hemmet. Många av dem lider i onödan eller dör.

Det här pågår fortfarande. Just i detta nu.

DN har i dagarna börjat uppmärksamma det Sörmlands Medias tidningar avslöjade redan i maj i år. Marciej Zaremba kritiserar Region Stockholm för dess prioriteringar. Men felet är inte enbart regionernas. Det är främst Socialstyrelsens, som faktiskt reglerar vad svensk sjukvård ska göra, i enlighet med svensk lag.

Det här är inget annat än en stor skandal. Våra äldre offras för att vi ska kunna leva våra liv – med minsta möjliga inskränkning – för att uppnå flockimmunitet. Det är den svenska strategin i praktiken.

https://e.issuu.com/embed.html?d=socialstyrelsens_r_d_till_kommuner_-_arbetssatt-ko&u=digprod

Eva Burman

Ämnen du kan följa
Granskning: Corona
Sörmland

Ivo om Sörmland: "Regionen har haft generella direktiv"

Sörmland

Coronamissen: Karin, 98, fick fel vård och dog

Sörmland

Regiontopparna om Ivo-granskning: "Kan inte garantera"

Sörmland

Ivo: "Regionens åsikter och synpunkter får stå för dem"

Krönika

För vems skull har sjukvården offrat de äldre?

Visa fler
Läs mer!
Nyköping

Kritik mot hemtjänstbolag – kommunen kan riva avtalet

Sörmland

Regiontopparna om Ivo-granskning: "Kan inte garantera"

Sörmland

Lokala besöksförbud välkomnas: "Bra verktyg i nödfall"

Sörmland

Smittskyddsläkaren: "Steppar upp vår kapacitet"

Sörmland

Smittspridningen fördubblad – Sörmland förbereder restriktioner: "Tidsfråga"

Visa fler