Sunkig privatdeckare som träffar kusligt rätt i tiden

Solkiga karaktärer och en historia som drivs av ett starkt rättspatos. Ju mer jag ser av "Perry Mason" desto mer gillar jag den.

Eskilstuna 8 juli 2020 11:38
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ursprungliga berättelsen om Perry Mason dök upp 1933 i en roman av Erle Stanley Gardner, som kom att skriva över 80 böcker om den fiktiva försvarsadvokaten. 1957 skapades den legendariska tv-serien "Perry Mason" som gick i nio säsonger och 271 avsnitt. Det gjordes även ett antal tv-filmer med Perry Mason-fall, alltihop med Raymond Burr i titelrollen. En stor del av handlingen utspelades alltid i rättsalen och Perry Masons specialitet var att få de verkliga brottslingarna att erkänna inför juryn och därmed fria hans oskyldigt åtalade klienter.

Att någon blåst liv i en av tv-seriehistoriens längsta långkörare framkallar sällan rysningar av förväntan hos mig. Men nu är jag glad att jag ändå började följa HBO:s påkostade miniserie "Perry Mason".

2020 års version utspelar sig i Los Angeles i början av 1930-talet. Perry Mason befinner sig i ett miserabelt skick. Han är traumatiserad efter upplevelser under första världskriget och tar gärna till flaskan. Hans äktenskap är över och han har förlorat kontakten med sin son. En flygplats har etablerats precis intill hans hem, en ärvd mjölkfarm på dekis, som han inte kan förmå sig att sälja. Han försörjer sig som privatdetektiv. Uppdragen som han åtar sig är lika sjaskiga som hans uppenbarelse. 

Jag blir föga överraskad när jag läser att rollen från början var tänkt åt Robert Downey Jr. Dessbättre blev det istället Matthew Rhys som axlar Raymond Burrs mantel och gör Perry Mason till en deppig, skitig man, som inte skämtar bort någonting, men som trots alla motgångar har en stark tro på rättvisa. 

Man gillar helt enkelt Perry Mason, och hänger gärna med honom i ett fattigt och korrumperat Los Angeles när han plötsligt får ett prestigefullt uppdrag av en känd försvarsadvokat. Han ska ta fram fakta i ett högprofilerat kidnappningsfall där ett spädbarn hittas mördat. 

Det tar honom till miljöer och situationer som känns väldigt aktuella just nu: ekonomisk recession och skyhög arbetslöshet, en poliskår där rasismen och korruptionen är utbredd och ett samhälle med stark polarisering, kändiskult och dekadens. 

Dessutom finns flera intressanta kvinnliga karaktärer, inte minst den spektakulära Sister Alice, karismatisk predikant i en skum församling med kopplingar till kidnappningen, och den drivna sekreteraren Della Street.

Fem semesterräddande avsnitt återstår – kommer på måndagar i HBO Nordic.

Catarina Nitz

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Kultur och Nöje

Så mycket tjänar Sörmlandskändisarna: "Fuck jantelagen"

Krönika

Årets bästa tv-serier: Mycket svenskt på listan

Krönika

"Virgin River" flyter trögt genom feelgood-träsket

Krönika

Omöjligt att sluta tänka på hur Nicole Kidman ser ut

Krönika

Hyllade "Kärlek och anarki" är höstens smartaste komedi

Visa fler