Ta ansvar, sätt gränser – och säg nej ibland

Snegla inte på andra, ta eget ansvar.

Foto: Länsstyrelsen i Södermanlands län

Krönika2021-03-27 05:58
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Jag följer inte strömmen”. Många skulle nog kryssa ja om de fick frågan, men hur är det egentligen? Visst kollar vi hur andra gör, vad som är normen och hur det passar sig? Att många vill vara med i en gemenskap, vill höra till och inte alls sticka ut är mänskligt. 

Det gör att en del rekommendationer i pandemitid har svårt att få fäste. Det krävs god självkänsla eller verklig oro för att ta på sig munskydd i butiken om ingen annan bär mask. Sen må Folkhälsomyndigheten och statsministern säga hur mycket som helst. De behöver inte kliva in bland grannar och bekanta på Ica. Jag tror att detta är därför få bär munskydd när det är risk för trängsel. 

Lite besvärligt är det dessutom. Man kan ju få imma på glasögonen. Eller hantera dem fel. Ursäkterna är många. Vi människor är inte särskilt rationella när vi låter känslor av det slaget tala mot bättre vetande. De allra flesta har hört talas om covid-19 och dess konsekvenser. Flertalet vet vikten av att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk. 

Några svårigheter att få många att arbeta hemifrån är det inte heller. En del säger att de vill fortsätta med arbete på distans. Här behöver man inte sticka ut bland andra. 

Vi måste ta itu med det som inte fungerar. Det är lätt att ha synpunkter på andra, men svårare att påverka. Hur vi själva agerar kan vi däremot kontrollera. Plocka fram munskydd och handsprit! Använd det där du tvingas vara nära många andra.

Smittspridningen har ökat i länet de senaste veckorna. Det har skenat i Katrineholm och Nyköping bland annat. En majoritet av de som testats har den brittiska mutationen, som verkar spridas snabbare och vara mer aggressiv än den ursprungliga. 

Du kan köpa hur många tulpaner som helst, men blir du liggande med feber och hosta i veckor har du faktiskt ingen glädje av dem. 

Man kan inte heller resa ifrån pandemin. Ibland har jag en känsla av att familjer drar till fjälls för att komma ifrån det tråkiga läget. Tyvärr kan det sprida smitta. Längs vägarna under sportlovet tvingades vissa rastställen att låsa dörrarna för att inte extrem trängsel skulle uppstå. 

Stanna hemma om du kan. I den nära kretsen och lokalt kan du både njuta av våren och vara en del av lösningen. Det blir inget after-ski i alla fall. 

På flera håll ser vi en ökning av covid-19 bland barn och tonåringar. De flesta, och inte minst tonåringarna har hört talas om covid-19. Många tror felaktigt att råden gäller andra, inte dem. Vi måste nå fram med rätt information. En del tror att det är enkelt, men det behövs vuxna förebilder i vardagen. Prata med barn och unga direkt. Sätt gränser. Säg nej ibland. 

”Kan jag hänga med XX och hennes föräldrar till Ikea?”

 ”Nej. Det pågår en pandemi och jag vill inte att du ska bli smittad utan att hela familjen ska kunna umgås till helgen”.

Glad Påsk! 

Beatrice Ask är Sörmlands landshövding. Hon medverkar som fristående krönikör i SN.