Vi behöver hjältar – nu ska vi hylla dem!

Chefredaktör Eva Burman skriver om varför hjältar behövs och vår hyllning till våra sörmländska hjältar.

Sverige 24 oktober 2020 06:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Du, dina barn och dina barns barn ska aldrig någonsin mer bli offer, förövare eller passiva åskådare." Så säger den judiske professorn och experten på Förintelsen, Yehuda Bauers. För mig har orden etsat sig fast. Som vit, privilegierad svensk medelklass är det de sista orden som är viktigast att reflektera kring. Var ingen passiv åskådare... 

Historien är fylld av fasor. Men den är också fylld av åskådare. De stora tysta skarorna som ser på och låter det otänkbara ske. 

Men på samma sätt som historien är fylld av fasor, så är den också fylld med hjältar. Gemensamt för dem alla är att de följt sin övertygelse. De har en etisk kompass och ett mod som överträffar de flesta. Ofta handlar det om att göra det där ingen annan vågar, orkar eller vill. 

Från den grekiska hjälten Odysseus som med list och hjältemod under de grekiska krigen genererat otaliga litterära verk, till vår tids verkliga moderna hjältar som med livsavgörande gärningar påverkat oss alla. Mahatma Gandhis fredliga protester mot det brittiska imperiet, Rosa Parks civila olydnad på bussen som blev startskottet till medborgarrättsrörelsen i USA, Nobelpristagaren Malala Yousafzai som sköts av talibaner under sin kamp för flickor rätt till skolgång i Pakistan. 

Men även de svenska hjältarna har förtjänat sin plats i historien. Raoul Wallenbergs skyddspass räddade många undan en säker död i förintelsens Europa. Och i Sörmland hittar vi J.A Selander, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren, en av få utgivare som trotsade den statliga svenska censuren under andra världskriget och faktiskt beskrev nazismens och kommunismens fasor för sina läsare i och utanför Sveriges gräns. Eller för all del Sarah Wägnert som gett namn åt Lex Sarah. Hon agerade visselblåsare om missförhållanden i äldrevården. 

Men hjältar finns även i det lilla. Vi känner nog alla den där personen som ideellt ställer upp varje ledig stund för den lokala idrottsföreningen, eller ynglingen som handlat åt sina äldre grannar under pandemin.

Vi behöver hjältar, i stort och smått, för att inspireras. Det är hjältarna som visar att alla kan göra skillnad om man har modet, engagemanget och orkar stå upp för det man tror på. Därför har vi bestämt oss för att hylla dem. Vi vet att de finns där ute. Så känner du till någon sörmlänning som på något sätt förtjänar att uppmärksammas för sin insats, nominera den personen nu! 

Mejla till:

lokalhjalte@sn.se

Eva Burman

Ämnen du kan följa
Årets lokala hjälte 2020 SN
Nyköping

Cyklar till barn kan ge hjältepris till Marco och Jeremias

Nyköping

Solbritt – en vardagshjälte med stort hjärta

Nyköping

Återvinnaren Linus stödjer cancersjuka barn – kan bli lokalhjälte

Nyköping

Årets lokala hjälte 2020 ska utses

Trosa

Jenni och Linda stod upp mot nazisternas hat

Visa fler
Läs mer!
Ledare

Ordning på torpet ett måste för att bli bäst

Debatt

Dags att isolera de sjuka, inte de äldre

Gnesta kommun

Nattfastan har blivit längre i Gnesta