Flexibilitet i förskolan är bra för barnen

Flexibilitet är att föredra framför stelbenthet i synen på föräldrars behov att låta sitt barn vara på förskolan.

Nyköping 13 augusti 2020 04:37
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det finns gränser för allt, att ge föräldrar barnlediga ledigheter via förskolan titt som tätt är inte rimligt. Då finns det regler att hänvisa till och i svåra fall strider att ta, om så skulle krävas. Att låta förskolan ta hand om barnen under den egna semestern eller lediga vardagar är ingen rättighet. 

 

Få föräldrar vill vara utan sina barn på semestern eller annan vanlig ledighet. Det händer dock att lediga föräldrar kan behöva låta sina barn vara på förskolan vid enstaka tillfällen, situationer där barnet av varierande skäl har en uppenbar fördel att få vara med kompisarna på förskolan. Därför är det uppmuntrande att läsa att de flesta kommunerna i SN:s spridningsområde har en flexibel attityd till de enskilda fallen, utifrån faktiska förutsättningar. 

Grundprincipen är enkel: förskolan är till för att ge utrymme för föräldrar att försörja sig eller studera. Men livet är inte alltid enkelt. Som förvaltningschefen i Gnesta, Monica Tägtström Bergman formulerar det i SN (12/8): “I förskolan ser vi först och främst till barnens behov och sätter därför dem i första rummet, vilket betyder att vi finns till för barnen och inte stänger ute barnet om föräldrarna lämnar barnet trots att de är lediga.” 

 

Till detta ska sägas barnomsorg inte är kostnadsfritt och kräver framförhållning. Egentligen vore det rimligt att barnomsorg för situationer som inte täcks av regelverket alltid kom till en extrakostnad för föräldrarna. Något som inte skulle kunna trollas bort, exempelvis via taket i maxtaxan. Om nu en sund flexibilitet och lösningsinriktad attityd visar sig vara tydligt kostnadsdrivande.

Olof Jonmyren

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Kristersson på besök i Nyköping efter dödsskjutningen

Nyköping

Musslor och fiskar dör – Nyköpingsån strypt på vatten

Nyköping

Stororder till prisbelönt Nyköpingsbolag: "Kommer nyanställda 10-15 personer"

Nyköping

Larm om brand i papperskorg på innergård i Brandkärr

Fotboll

Nu är det kört för NBIS

Visa fler