Ge inte upp på drabbade näringar, hjälp dem hålla ut

Sörmland och flera andra delar av Sverige upplever åter en ökad spridning av coronaviruset. Staten borde allvarligt överväga att förlänga möjligheterna till stöd.

Ökad smittspridning, skärpta restriktioner ger hela branscher anledning att känna oro inför hösten och vintern. De statliga stöden till drabbade näringar behöver bli spetsigare, inte tas bort.

Ökad smittspridning, skärpta restriktioner ger hela branscher anledning att känna oro inför hösten och vintern. De statliga stöden till drabbade näringar behöver bli spetsigare, inte tas bort.

Foto: Hasse Holmberg

Ledare2020-10-29 05:27
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ur flera aspekter är det fel att beskriva den nu ökade smittspridningen av coronaviruset SARS-coV2 som en ”andra våg”. Vi börjar i stället komma in i nästa fas av hur viruset kommer prägla våra liv. Det kommer vara kvar och brinna lågintensivt genom befolkningen – och flamma upp då och då när människor tar mer risker. Det försvinner aldrig helt, men blir heller aldrig den där ödeläggande pandemin som vi ser på film. 

I stället lär viruset bli en ny ovälkommen men permanent följeslagare, som vi får bekämpa kontinuerligt med nya vacciner. Precis som med säsongsinfluensan. Vi får lära oss leva med viruset.

Visst är det ett faktum att spridningen nu ökar. Vi är mer inomhus, träffar fler människor och rör oss mer i samhället. Eftersom vi ännu inte har något effektivt vapen att sätta emot i form av vaccin eller effektiva läkemedel, så kommer den ökade spridningen även innebära fler svårt sjuka och döda. Det är ett alltför högt pris att betala för att vi bara ska ignorera det. Alltså har hösten inneburit nya restriktioner, nya nedstängningar och nya effekter på samhället och ekonomin. 

Efter den inledande paniken i våras visade sig ekonomin i Sverige vara mer motståndskraftig än vi kanske först trodde. Många företag har lyckats slå förväntningarna, men många har också fått hjälp av statliga stöd. Företag har haft möjlighet att permittera sin personal, få uppskov på att betala skatt, och få omsättningsstöd vid ett påtagligt fall i omsättningen.

När ekonomin nu åter tvingas bromsa in märks det av i antalet varsel i ekonomin. Antalet personer som blev varslade om uppsägning ökade kraftigt under våren, men planade sedan ut under maj. I september började dock siffrorna åter ticka uppåt. Drygt 6100 personer varslades under månaden. Företag inom besöksnäring, hotell och restaurang hade i vissa fall en förbättring av läget under sommaren när fler svenskar stannade hemma, men i och med nya rekommendationer vittnar flera av dem om att de åter har ett krympande antal kunder.

Samtidigt så är flera av de stödpaket som staten satte in på väg att dras in. Många oroar sig för hur det ska gå för deras verksamheter efter årsskiftet, om vi får allt hårdare restriktioner. Låt oss vara ense om att viruset absolut inte är borta, så diskussionen är relevant. Flera företag driver på för att stöden ska förlängas. 

Tidningen Dagens Industri konstaterade på ledarplats för några veckor sedan att stöden inte kan hålla på för evigt. Om vi svenskar nu ändrat, exempelvis vårt resmönster permanent på grund av pandemin, då är det kanske dags att låta det börja ske en naturlig utslagning av företag inom besöksnäringen, resonerade Di. Nog kan stöden behöva utvärderas kritiskt, men vi bör inte ge upp om utvecklingen för en hel sektor riktigt ännu. 

Människor vill resa och uppleva saker, men vi har mer eller mindre gjort detta omöjligt över en natt. Stöden skulle kunna bli spetsigare. Exempelvis kan permitteringar förlängas enbart för de branscher som har drabbats hårdast. 

Det finns fortfarande goda chanser till att vi har ett vaccin någon gång under nästa år. I det långa loppet kommer det vara värt att hjälpa hårt drabbade företag, där det finns en underliggande efterfrågan på deras tjänster, att hålla ut.