SD blir vågmästare i Nyköping efter kommunvalet

SD ger inget annat parti makten utan att kräva något för egen del.

Foto: Privat

Krönika2021-05-08 05:21
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På riksnivå pågår en svajig, profilerad och delvis upprörd debatt om Sverigedemokraternas roll efter nästa val: ska de bli regeringsparti eller inte i en kommande högerregering? Vilken roll kommer SD att spela i Nyköpings fullmäktige efter valet i september 2022, är en given följdfråga? 

Efter vinterns uppslitande dramatiska inre uppgörelser, med omisskännliga drag av klassisk konservatism: de bästa inte de flesta bör styra, krattar nu Nyköpingsmoderaterna manegen och rätar på ryggen med ett självklart politiskt anspråk att vara det styrande partiet i Nyköpings stadshus efter kommunvalet. Hävstången för maktövertagandet är Sverigedemokraterna.

Låt mig spekulera en smula om en möjlig utgång av valet 2022 i Nyköping. Jag räknar om de aktuella nationella sympatierna till de 61 mandaten i kommunfullmäktige. Det finns en del som talar för att den sittande koalitionen S+C+MP, med tyst stöd av V, trots allt kan sitta kvar efter valet.

För att dagens högeropposition ska kunna ta över makten krävs att Sverigedemokraterna ger M+KD+L sitt stöd, annars blir det ingen majoritet.

Att Centern lämnar samarbetet med Socialdemokraterna och går åt höger räcker inte för att hålla SD utanför makten. Men att centerpartisterna plötsligt skulle vända kappan ideologiskt och omfamna Sverigedemokraterna är föga troligt. Men inget är klart förrän det är klart.

Mitten-vänsterblocket mot höger-högerblocket. Troligen ett mycket jämnt röstutfall.

Då är vi framme vid den komplicerade frågan: vilka verksamheter kommer SD att få styra över om höger-högerblocket tar över? Det är naturligtvis helt orimligt att tro att SD ger de tre andra högerpartierna sitt stöd villkorslöst, bara för nöjet att få sparka ut Socialdemokraterna från makten i stadshuset. Väl så starka drivkrafter hos SD, som hos alla partier, är fåfänga och maktlystnad. 

Vad står då högst på SD:s prioritetslista? Är det utbildningen, äldreomsorgen, kulturen, de sociala frågorna? SD kommer naturligtvis inte att nöja sig med ett kommunalråd, utan kommer att kräva ordförandeskap i en verksamhetsnämnd. Sverigedemokraterna kommer troligen att få en tredjedel av mandaten i höger-högerblocket och makt därefter.

Perspektivet man väljer att se omvärlden på påverkar vad man ser. Politikens alla små till synes banala vardagsbeslut avgör allt: vad vi vill, vad vi längtar efter, vad vi begär. Så undviker vi att framstå som naiva inför följderna av våra val.

Ulf-Göran Widqvist (S) är författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN