Valfriheten behövs också i Oxelösund

Förr eller senare kommer valfrihetsmotståndet i Oxelösund att falla.

Att ge människor frihet att välja sin hjälp i hemmet är en frihetsreform. De röda LOV-motståndarna i Oxelösund blundar för det mest uppenbara.

Att ge människor frihet att välja sin hjälp i hemmet är en frihetsreform. De röda LOV-motståndarna i Oxelösund blundar för det mest uppenbara.

Foto: Gorm Kallestad

Ledare2020-09-23 05:01
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Inte heller den här gången fick Alliansen i Oxelösund gehör för sin motion om att införa Lagen om valfrihet i kommunen (SN 21/9). Det är en frihet som saknas. Ett gammalmodigt rött styre tänker inte nytt. 

Delar av svensk vänster har förtvivlat svårt för privat företagande. Oxelösunds röda styre (S+V) visar återigen hur ett misstänkliggörande av privat entreprenörskap ses en viktigare politik än att förstå de fördelar som uppstår för invånarna när valfrihet blir vardag. 

Med LOV skulle Oxelösundsborna få chans att välja både hemtjänst och omsorg – inte bara ta det de får sig tilldelat. På köpet följer en nyttig jämförelsebild av verksamhetskostnader samt hur kvalitet och effektivitet kan kombineras när andra får tänka och bestämma. Den röda irrationella rädslan för att någon annan möjligen ska kunna få en fördel genom att de får något som de faktiskt vill ha, bör läggas på historiens skräphög.

Förr eller senare kommer LOV att komma också till Oxelösund. Vi lever för tillfället i en tillbakablickande tid, färgat av allehanda argument om vad som var bättre förr. En tid där förändring och rörlighet ses som hot, inte möjligheter.   

Det är därför klokt att komma ihåg vad som drev fram valfrihetsreformerna på 2000-talet. Det kom återkommande exempel på hur enskilda hamnade i kläm. Där människor som fick ta det de fick, men inte vad de ville ha eller behövde. Att byta hemtjänst om man var missnöjd fanns inte. Att byta skola för att det egna barnet inte trivdes, for illa eller att utbildningsmiljön var för stökig, var i bästa fall enormt krångligt. 

Oxelösunds grannar sedan länge har öppnat dörrarna för LOV. För egna val, utifrån egna behov och önskemål. Det är en fin frihet också när det kommer till välfärdstjänster.