Annons

Trenden: Allt fler satsar på sin trädgård

Inredningen har tagit klivet ut genom ytterdörren och fortsatt till trädgården. En vacker trädgård med mycket ätbart har de senaste åren växt sig till att bli en självklarhet för många, extra tydligt har det blivit den här våren.

Nyköping 2 juni 2020 13:49
Detta är en annons som är köpt av ett företag.

Med 20 år i Nyköping har Blomsterlandet aldrig haft ett så stort tryck som den här våren. Det berättar Helena Danielsson som varit trädgårdsansvarig sedan starten.

– Intresset för trädgård och odling har ökat de senaste åren, men den här våren har varit något utöver det vanliga. Det märks verkligen att många satsar på att göra fint i sina trädgårdar nu, säger hon.

I butiken på Gustafsbergs köpområde jobbar hon tillsammans med tio andra medarbetare, dit mycket lokalodlat köps in och där man producerar mycket eget material som planteringar och buketter. Det är framför allt intresset för att odla som ökat, ser man i butiken, och pallkragen har blivit ett vanligt inslag i många trädgårdar.

– Har man inte så stor tomt eller om man inte vill gräva rabatter så är pallkragen och trädgårdslandet det självklara valet. Det går att så det mesta i dem, så som morötter, sallad, sätta lök och kryddor. Det finns tillbehör som gör att man kan förvandla pallkragen till ett miniväxthus och odla till exempel tomater, berättar Helena. 

Intresset för trädgård och odling har främst ökat i en viss grupp.

– Det är jättemånga yngre som har blivit intresserade! Då menar jag inte slentrianmässigt intresserade utan de har ett genuint intresserade av att lära sig, det är jättekul.

Är det svårt att lära sig?

– Nej, det är inte svårt, det kan alla. Hos oss kan man få hjälp med vad som passar i vilken trädgård. Olika trädgårdar har olika förutsättningar beroende av om det är full sol eller mycket skugga till exempel, säger Helena. 

Med sina 20 år i butiken ser hon också stora förändringar i utbudet. 

– Perenner har blivit jättestort och ökat något otroligt. Det ska vara snyggt, stort och färdigt på en gång. Jag tror att det beror på att man inreder trädgården på ett annat sätt idag, då vill man att det ska vara klart direkt. 

Vad tycker du om den förändringen?

– Jag tycker det är roligt att vi har ett så stort utbud av det i vårt sortiment, det ger ett helt annat intryck för kunderna när vi kan visa hur växten ser ut, förr fick man tålmodigt vänta på dem, ibland i flera år. Så det gör inget att de är lite otåliga, säger Helena och påpekar att perenner utgör en bra stomme i en rabatt där de spirar på nytt varje år. 

I rabatten är det bara fantasin som sätter gränser, men Helena tipsar om att punkter med lite högre prydnadsgräs, som finns i olika sorter, lättar upp och lugnar ner. 

– Det finns inga regler för hur en rabatt ska se ut egentligen, man ska göra som man själv vill, säger hon.

I takt med att intresset för trädgården ökat har också intresset för så kallade bivänliga växter ökat.

– Jag tror att alla kommer ha stäppsalvia eller lavendel i sin trädgård i år. Kunderna har blivit mer medvetna och vill ha bin och fjärilar i trädgården, och det får man med den typen av växter. De pollinerar och ger mer frukt och bär. 

Samtidigt har man sett att intresset för prydnadsbuskar minskat.

– Det är lite synd. Det gör stommen i trädgården, det är nästan det man ska börja med för att skapa en helhet i sin trädgård, säger Helena.

Finns det någon blomma som du rekommenderar till trädgården?

– Något som jag själv är förtjust i är Hortensior. De finns i alla möjliga sorter. Vissa är lämpade för att ha i Kruka över sommaren och andra kan man ha i rabatten. Hortensior blommor långt in på hösten och det finns ett stort utbud av sorter för olika ändamål, säger hon.

På Blomsterlandet finns även ett brett sortiment av inneväxter, krukor och trädgårdstillbehör. I deras snittavdelning görs mycket egenproducerat, där kan man också göra beställning till såväl bröllop som begravning.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent på SN. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.