Tillgängligheten till elevhälsan måste öka

Den eskalerande psykiska ohälsan bland barn och unga utgör ett av vår tids mest akuta samhällsproblem, menar Mathias Bengtsson (KD) och Maud Wachtmeister (KD).

Den eskalerande psykiska ohälsan bland barn och unga utgör ett av vår tids mest akuta samhällsproblem, menar Mathias Bengtsson (KD) och Maud Wachtmeister (KD).

Foto: Fredrik Surell/TT

Debatt2024-07-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För många unga är det en självklarhet att må bra, men för andra är det en ständig kamp där ångest, depression och självmordstankar är en del av vardagen.

Den eskalerande psykiska ohälsan bland barn och unga utgör ett av vår tids mest akuta samhällsproblem. En 14-årig tjej formulerade sin nöd till BRIS: ”Jag undrar om ni har några tips på hur man kan få tillbaka sin livslust, för jag vill verkligen inte leva längre och jag har inget att leva för.” Hur kan det vara så här i välfärdslandet Sverige? Vad görs för att rädda den 14-åriga tjejen från att tappa hoppet om livet?

I kampen mot psykisk ohälsa utgör skolan och elevhälsan en strategisk frontlinje. Ju tidigare problemen fångas upp desto mindre är risken att de biter sig fast och följer med upp i vuxenlivet. Många är de elever som vittnar om hur kontakten med elevhälsan var ett första avgörande steg mot välmående. Samtidigt vittnar många elever om hur man tagit sig modet att sträcka ut en hand, men mötts av en frånvarandelapp på skolkuratorns dörr. Hela 34 procent av landets skolkuratorer uppger att de ensamma ansvarar för mellan 501 - 1000 elever. Det betyder i praktiken att varje elev får tre minuter i veckan.

För Kristdemokraterna är tillgängligheten till elevhälsan en prioriterad fråga. Regeringen arbetar nu för att införa Kristdemokraternas förslag om en elevhälsogaranti för att säkerställa att alla elever kan nå sina skolkuratorer varje dag vid behov. Dessutom ska alla skolhuvudmän ha samverkansavtal med sjukvården och rutiner med socialtjänsten för att ytterligare stärka elevhälsoarbetet.

Även arbetet mot mobbing behöver intensifieras. Alltför många barn bär inte bara sin ryggsäck till skolan, utan också en klump av oro i magen över vad som ska sägas i korridoren idag. Kristdemokraterna, i regeringsställning, har tagit initiativ för evidensbaserade antimobbingsprogram på varje skola och lyfter ytterligare fram rektorns roll i detta arbete. Nolltolerans mot mobbning och trakasserier får inte bara vara tomma fraser på papperet – det måste vara synligt i varje praktisk situation.

Alla barn ska känna sig trygga i skolan, och barn som lider av psykisk ohälsa måste få hjälp i tid. Situationen får inte fördjupas till den grad där 14-åringar tappar lusten att leva. Vi kommer fortsätta arbetet för ett Sverige där ingen röst är för svag för att höras. Där barn och unga känner sig sedda, och där det finns vuxna i deras närhet som har tid att lyssna in deras behov