Alldeles för lite skog är skyddad i Sörmland

Det är sorgligt att inte ens i naturreservat kan fåglar, djur, växter, insekter och människor få en fristad från skogsbruket, skriver Pia Björstrand och Göran Ekblom med flera från Sörmlands Skogsgrupp, Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen.

Det är sorgligt att inte ens i naturreservat kan fåglar, djur, växter, insekter och människor få en fristad från skogsbruket, skriver Pia Björstrand och Göran Ekblom med flera från Sörmlands Skogsgrupp, Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen.

Foto: Michael Lander

Debatt2021-03-12 05:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Södermanlands län är bara 3,6 procent av skogsmarken formellt skyddad, enligt statistik från SCB. Trots detta fortsätter avverkningarna av de sista ytorna oskyddad skog i länet och även i naturreservat.

De flesta av Södermanlands skogar är idag omvandlade till produktionsskogar. Det vill säga hyggen och trädodlingar, som avverkas när träden är endast 70–80 år gamla. Men 70-80 år är för kort tid för att många arter ska kunna överleva.  Det tar exempelvis över 100 år innan en tall duger som boträd åt havsörn och fiskgjuse. Det som en gång har varit rika, vackra och artrika skogar ersätts av trädplantager, där endast ett fåtal arter trivs. 

Att avverka skog på det sätt som pågår nu är ohållbart för både klimat och biologisk mångfald. Kol lagras i rotsystemen och jorden i skogarna. Men detta kollager frigörs vid avverkning och bidrar till uppvärmningen av klimatet. I många fall tar det över 100 år för kollagren i en avverkad skog att återgå till det kollager som fanns innan skogen avverkades. Det är tid som vi inte har idag. 

Det bästa för klimatet är att låta våra skogar stå och lagra kol, vilket är vetenskapligt underbyggt. Förstörelsen av naturen måste stoppas och naturområden återställas för att absorbera koldioxid och skapa bättre förutsättningar för biologisk mångfald.

”Livets väv håller på att slitas i bitar i en takt som är ofattbar”, skriver flera forskare i en ny rapport. Vi människor har nått långt i vår teknologiska utveckling men en sak klarar vi inte- att återskapa försvunna arter. De tusentals arter på jorden som nu dör ut är borta för evigt. Förlusten av livsmiljöer, vilket det svenska skogsbruket är medskyldig till, är en stor orsak till att drygt 1 800 skogslevande växt- och djurarter i Sverige är rödlistade idag.

Skogsindustrin påstår att skogsbruket är hållbart. Men i FN:s granskning av länders skogsskydd hamnar Sverige betydligt lägre än Amazonas-skövlande Brasilien.

Nu avverkas det i flera naturreservat i Södermanland. Fyra exempel är Hedlandet, Tullgarn, Nynäs och Janstorpsskogens naturreservat. Det är sorgligt att inte ens i naturreservat kan fåglar, djur, växter, insekter och människor få en fristad från skogsbruket. 

Riktig skog kan inte återplanteras. Skogsbrukets ensidiga satsning på endast tall och gran måste därför fasas ut. Sveriges skogar behöver i stället klimatsäkras genom skydd, naturlig föryngring och främjande av varierande bland- och lövskogar.