Andersson hade chansen men missade den helt

Identitetspolitik, tro, ryggkliande och makthunger verkar fortfarande vara betydligt viktigare för det socialdemokratiska partiet. Före verklighetens konsekvenser, i människors vardagsliv, skriver Peter Skoglund.

Identitetspolitik, tro, ryggkliande och makthunger verkar fortfarande vara betydligt viktigare för det socialdemokratiska partiet. Före verklighetens konsekvenser, i människors vardagsliv, skriver Peter Skoglund.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Debatt2022-08-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag måste erkänna att jag blev riktigt glad när jag fick höra att Stefan Löfven meddelade sin avgång. Äntligen tänkte jag och inte en dag för sent. Alldeles för sent, om jag ska vara uppriktig. Det ska man ju vara, om man har gått i den gamla skolan. 

Att sedan på detta få höra, som mycket stor natur- och miljövän, att miljöpartiet lämnar regeringen det var ju som att, "plötsligt händer det bara"- reklamen. Med ens, blev det sann verklighet, inom det politiska lotterispelet. 

Nu äntligen kunde Sverige och den förnuftiga sakpolitiken ta nya tag för framtiden. Det var min första tanke och förhoppning. Det skulle kanske kunna bli lite ordning på torpet, när jag förstod att du "Maggan", skulle väljas som ny statsminister för det makthungriga sossepartiet. Som slitstark arbetarkille, så visste jag att du nu hade den stora möjligheten att skapa ett bättre socialdemokratiskt parti för framtiden. Ett byggt på arbetarmoral, förnuft och analysförmåga, genom gedigen faktakoll. Som tog språng utifrån hur verkligheten ser ut och vad som hade gått fel med tidigare förd sosse-politik, i olika regeringsformationer. Genom en självkritisk konsekvensanalys. 

Du hade alla möjligheter till det. Du kunde komma ner till oss "på golvet och grusvägarna". Vilken chans och ypperligt tillfälle att göra socialdemokratin till ett trovärdigt och respekterat parti. Med nya ministrar i regeringen och som du uttryckte det i en ny, "ska vända på alla stenar-politik".

Fast glädjen gick snabbt över, när man såg din regeringsbildning. Byggd enbart på politiska "sosse-broilers", med viktig avsaknad av gedigen utbildning och kunskap för sitt ministerämbete. Vilken besvikelse att se valet av energiminister, miljöminister och att så många av tidigare oerhört svaga ministrar fick förnyat förtroende av dig. Jag trodde verkligen bättre om dig. 

Du hade ju chansen och möjligheterna att möblera om på riktigt. Varför tog du inte den? 

Sveriges framtida energipolitik är ju det som styr över alla andra viktiga sakpolitiska områden. Ni socialdemokrater har tydligen inte förstått det. För om ni hade gjort det så hade en okunnig pratkvarn inte tilldelats den oerhört viktiga ministerposten. Varför blev detta ditt val och din väg , "Maggan"? 

Identitetspolitik, tro, ryggkliande och makthunger verkar fortfarande vara betydligt viktigare för det socialdemokratiska partiet. Före verklighetens konsekvenser, i människors vardagsliv. Utifrån vad som kommit ut av dåligt förd sosse politik sedan två mandatperioder tillbaka. 

Att även din existens och regeringens politik har hängt på en marxistisk "politisk vilde", en totalt opålitlig Annie Lööf och det oseriösa skrämselpartiet MP, det gör inte din insats som regeringsbildare ett dugg mer värdig och respekterande inför det svenska folket. När möjligheten till något bättre fanns. Du hade öppet mål, men sköt högt över.