Anna Lindh – ett ljust minne bevarat

I tider som dessa blir det extra viktigt att minnas och hylla dem som haft modet att stå, upp för solidaritet, mänskliga rättigheter och allas lika värde. Anna var en av dem! skriver Björn Fredlund, ordförande för Socialdemokraterna i Nyköping.

I tider som dessa blir det extra viktigt att minnas och hylla dem som haft modet att stå, upp för solidaritet, mänskliga rättigheter och allas lika värde. Anna var en av dem! skriver Björn Fredlund, ordförande för Socialdemokraterna i Nyköping.

Foto: JAN COLLSIÖÖ

Debatt2023-09-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns mörka krafter i vår närhet som genom åren utfört avskyvärda handlingar. Morden på Olof Palme och Anna Lindh, attentatet på Utöya med 69 döda för att nämna några av angreppen på vår demokrati som.

I dag är det tjugo år sedan Anna Lindh rycktes bort från oss. Anna avled på sjukhus efter att blivit knivhuggen vid ett besök på varuhuset NK i Stockholm. 

I tider som dessa blir det extra viktigt att minnas och hylla dem som haft modet att stå upp för solidaritet, mänskliga rättigheter och allas lika värde. Anna var en av dem!

Vi lever i en tid då flera av världens länder styrs av män med tvivelaktiga omdömen: Putin, Orban, Erdogan för att nämna några. Alla finns i vår omedelbara närhet och är medlemmar i organisationer där vi också verkar eller söker medlemskap i. Tyvärr pågår det även på vår hemmaplan där vi kan se män (alltid dessa män) i ledande ställning sprida hat och hot mot dem som har modet att stå upp för alla människors lika värde, rätten att älska vem du vill och rätten att få tala för sin sak.

Det är ändå inte detta som är det farligaste, utan det är om vi andra tystnar. Om inte du och jag vågar säga ifrån, vem ska då göra det? Jag tänker inte vara tyst och min enkla uppmaning till dig är att engagera dig i en demokratisk rörelse, på din arbetsplats, i ett politiskt parti eller någon annanstans där du kan framföra dina åsikter. Det är en handling som skulle hedra Annas minne.

Anna Lindh var en mycket populär person i socialdemokratiska partiet och så även bland Nyköpingsborna. Hon verkade både i det lilla och i den stora världen. När EU-toppmötet landade i Nyköping så var det helt och hållet Annas förtjänst. Anna såg med åren hur viktigt EU-samarbetet skulle bli för Sverige och de påverkansmöjligheter som finns inom unionens ramar. Internationell solidaritet fanns med från hennes start i ungdomsförbundet SSU i slutet av 60-talet och fram genom hela hennes politiska gärning.

I dag samlas vi på Stora Torget i Nyköping för att minnas och hedra Annas gärning. De mänskliga rättigheterna stod i centrum för hennes handlande: Alla människor är födda fria, lika i värde och lika i rättigheter. Låt oss i dag tillsammans manifestera och stå upp för vår demokrati och de värderingar som följer med den. Låt aldrig våra röster tystas.  Våga stå upp emot de krafter som gör allt för att vi inte ska få fortsätta att leva i en värld där alla människor är lika mycket värda.