Antisemitismen frodas i kölvattnet av konflikten i Gaza

Det som hände sjunde oktober i Israel är svårt att ta in och det är svårt att förstå mängden människor som jublar över att de islamistiska terroristerna i Hamas lyckades mörda 1400 judar på ett barbariskt sätt, skriver Annelie Danling Brash och Jonathan Brash.

Det som hände sjunde oktober i Israel är svårt att ta in och det är svårt att förstå mängden människor som jublar över att de islamistiska terroristerna i Hamas lyckades mörda 1400 judar på ett barbariskt sätt, skriver Annelie Danling Brash och Jonathan Brash.

Foto:

Debatt2024-02-07 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konflikten i Gaza har lett till en ökning av antisemitism. En nivå av antisemitism som vi sällan skådat även om antisemitiska strömningar brukar blossar upp när konflikten tar fart.

Det som hände sjunde oktober i Israel är svårt att ta in och det är svårt att förstå mängden människor som jublar över att de islamistiska terroristerna i Hamas lyckades mörda 1400 judar på ett barbariskt sätt. Därutöver är ett dryga hundratal judar fortsatt i fångenskap hos Hamas. Är man för demokrati, frihet, upplysning och jämlikhet så bör man fördöma en sådan attack.

Våldet och brutaliteten som terrororganisationen Hamas använde är ofattbar och deras hat mot judar och mot staten Israel visade sig återigen, denna gång på det mest hänsynslösa sätt. För att förstå Hamas och deras motiv så uttrycker sonen till en av Hamas-ledarna i en intervju i CNN: “Hamas vill upprätta en islamisk stat och eliminera Israel och dess anhängare.”

Går det att förhandla med terrorister vars mål är att förinta dig och ditt folk? Tänk att ha en granne som vill utplåna dig och din stat. 

Hamas gömmer sig bland civilbefolkningen och använder skolor, sjukhus och moskéer för att lagra vapen och ammunition. De är en korrupt terrororganisation. För det palestinska folkets bästa bör Gaza styras som en demokrati, inte av en korrupt terrorgrupp. Hamas attack den 7 oktober och deras världsbild är inte bara en krigsförklaring mot Israel och judar; det är ett angrepp på de värderingar och värden som är grundläggande för våra demokratiska samhällen.

I denna konflikt uppstår många frågor:
Varför erbjuder inte grannländerna i Mellanöstern hjälp?
Varför öppnar inte Egypten sin gräns för att bistå palestinierna?
Varför friger inte Hamas gisslan?

Varför använder Hamas civilbefolkningen som mänskliga sköldar?
Varför används begrepp som folkmord, apartheid och kolonialism i denna konflikt och inte i andra?
Varför går inte humanitära biståndspengar till skolor, sjukhus och infrastruktur?

Varför betonar inte förespråkare för palestinierna behovet av demokratisk styrning i Gaza?
Varför demonstreras det inte på samma sätt när 500.000 dödades i inbördeskriget i Syrien eller om inbördeskriget i Jemen? 

De få judar som lever i Sverige behöver än mer skydd och ombeds att ta av sig sina religiösa symboler. Samtidigt som vi bevittnar manifestationer för Hamas. Vi har alla ett ansvar att motverka antisemitism. Judarna är ett minoritetsfolk och riksdagen har slagit fast att “de nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits i landet under lång tid och minoriteternas språk och kultur är en del av det gemensamma kulturarvet”. 

Judarna har fått nog av att behöva gömma sig, behöva fly och behöva utstå hot och hat på grund av sin identitet. Antisemitismen måste få ett slut. Hatet mot judarna måste få ett slut.