Använd din röst, annars bestämmer andra åt dig

I EU-valet 2019 röstade 52,4 procent i Södermanlands län, snäppet under det genomsnittliga valdeltagandet i Sverige som var 55,2 procent, skriver Per Johansson, chef för Europaparlamentets Sverigekontor.

I EU-valet 2019 röstade 52,4 procent i Södermanlands län, snäppet under det genomsnittliga valdeltagandet i Sverige som var 55,2 procent, skriver Per Johansson, chef för Europaparlamentets Sverigekontor.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2024-05-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fram till valdagen den 9 juni kan du rösta i EU-valet, var som helst i Sverige. 

Rösta redan nu för att slippa köer och ha det gjort om något oförutsett dyker upp på valdagen. Ta med dina vänner eller din familj. Kom ihåg att ta med ditt röstkort och ID-kort. Din närmsta vallokal hittar du på Valmyndighetens hemsida. 

Varför ska jag rösta?

  • Detta är det viktigaste EU-valet någonsin: Vi har ett fullskaligt krig i Europa. Frågor som vi för bara några år sedan tyckte var självklara, som varaktig fred i vårt närområde och respekt för demokrati, kan vi inte längre ta för givna. EU skapades en gång i tiden för att säkra freden i Europa efter andra världskriget. I dag är det viktigare än någonsin att vi alla står upp för den obestridliga ursprungsidén. Fria och rättvisa val blir på många håll i världen alltmer sällsynta och odemokratiska röster blir allt starkare både utanför och inom EU:s länder. Demokratin är ingen självklarhet. Generationer före oss har fått kämpa för den, även i Europa. Genom att rösta står vi upp för demokratin. 
  • Närmare 40 procent av alla svenska lagar har sitt ursprung i beslut som fattas på EU-nivå. På kommunal och regional nivå är andelen ännu större. Under denna mandatperiod har Europaparlamentet bland annat antagit regler som ska skärpa utsläppen från bussen du tar till jobbet, säkerställa bättre luftkvalité, göra det möjligt att ladda din mobil och dator med samma laddare, ge dig möjlighet att påverka vilka annonser du ser på sociala medier och stoppa avskogning som orsakas av ditt morgonkaffe. 
  • Att rösta är alltid viktigt – i kommunalvalet, regionvalet, riksdagsvalet och EU-valet. Genom att använda din rättighet att rösta värnar du vår demokrati och ser till att de om fattar besluten representerar dig och det du tror på. 
  • Det är ett enkelt sätt att påverka de frågor du brinner för. Oavsett om du tycker att EU-besluten är bra eller dåliga påverkar de dig lika mycket som riksdagens, kommunernas och regionernas beslut. Din röst avgör vilka 21 svenska ledamöter av Europaparlamentet som ska företräda dig när nya lagar blir till.

I år går nästan hälften av världens befolkning till val. Nu är det din tur att påverka din framtid. Du är en av ungefär 370 miljoner EU-medborgare, varav 221 000 från Södermanlands län, som har rätt att rösta.

Vid det senaste EU-valet 2019 röstade 52,4 procent i Södermanlands län, snäppet under det genomsnittliga valdeltagandet i Sverige som var 55,2 procent. Man kan dock se stora skillnader i valdeltagandet inom länet, från 48 procent i Eskilstuna till 60 procent i Trosa. 

När man kollar på dessa siffror kan man konstatera att det är fortfarande långt kvar till de 84 procent som röstade i det senaste riksdagsvalet, trots att en stor del av den svenska lagstiftningen påverkas av det som händer i EU.

Använd din röst. Annars bestämmer andra åt dig.