Är fred mellan Israel och Palestina möjlig?

Trots att vi säkerligen bara är i början av kriget i Israel och Gaza bör den demokratiska världen fundera över vad som blir den bästa eller nästbästa acceptabla lösningen med alla parter involverade, skriver Johan Hederstedt, före detta överbefälhavare.

Trots att vi säkerligen bara är i början av kriget i Israel och Gaza bör den demokratiska världen fundera över vad som blir den bästa eller nästbästa acceptabla lösningen med alla parter involverade, skriver Johan Hederstedt, före detta överbefälhavare.

Foto: Baz Ratner

Debatt2023-10-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kan det bli fred mellan Israel och Palestina ?
I 75 år har det varit en konflikt mellan Israel och Palestina. Alltsedan staten Israel bildades 1948 har krig, hat och konflikter format Mellersta Östern. Kommer det att gå att finna en långsiktig lösning ? 

En förutsättning kan vara att parterna är någorlunda jämbördiga, det vill säga att två stater kan skapa fred tillsammans – en tvåstatslösning. Palestina är i dag ingen stat som har kontroll över sitt territorium och sin befolkning, och har inte haft det under flera år.
När en terrororganisation som Hamas kan leda och styra Palestina finns inga förutsättningar för en fredlig lösning. Hamas långsiktiga mål är att utplåna Israel samt att göra Jerusalem till en islamistisk huvudstad.

Terrororganisationen Hizbollah i Libanon har samma målsättning. ”Tiden finns på vår sida. Vi är i Jerusalem inom 100 år”, citat från en Hizbolahledare. Tyvärr finns det även på Israelsidan högerextrema partier som inte vill ha fred utan vill fördriva palestinier (inte minst på Västbanken). Vilka scenarier finns då långsiktigt? Vilken vilja har parterna för en fredlig lösning? 

Här är några tänkbara:
Scenario 1: Hamas förgörs och slutar att fungera. Troligtvis är detta Israels nuvarande mål. Med hjälp av FN, USA, moderata arabstater byggs en ny stat upp efter kriget. Eventuellt etableras en UN peacekeeping-styrka längs gränsen. Israel har dock dåligt förtroende för och erfarenhet av FN:s förmåga att lösa sina uppgifter.
Scenario 2: Israel ockuperar Gaza och styr och kontrollerar land och befolkning under lång tid. Risk för hat och hämnd från båda sidor.
Scenario 3: Status quo – Israel lever vidare som tidigare med attacker från Libanon, Syrien och kanske nya terrorgrupper och med sedvanlig hämnd från Israel i form av flyg-och raketattacker eller mark raider. Palestina blir en lös ”statsbildning” med liten kontroll över land och befolkning. 
Scenario 4: Krisen/kriget eskalerar. Flera fronter med Iran inblandat, som inte bara stödjer terrorgrupper utan aktivt deltar med krigshandlingar. Flera andra Israelfientliga länder skickar vapen och enheter för att kriga mot Israel. USA kommer då eventuellt mycket aktivt stödja Israel.
 


Trots att vi säkerligen bara är i början av kriget bör den demokratiska världen fundera över vad som blir den bästa eller nästbästa acceptabla lösningen med alla parter involverade. Världen har inte råd med ett långvarigt krig utan behöver med gemensamma krafter finna fred.