Ett av de vanligaste socialdemokratiska budskapen inte bara i valtider är att alla eventuella uppsägningar av anställda skall ske på saklig grund. Det är ett bra budskap och naturligt för ett parti som säger sig företräda löntagarna.
Ingen anställd skall behöva frukta att utan egentliga skäl bli avskedad från sin anställning bara för att någon inte rent allmänt uppskattar någon personligen, utan att vederbörande brustit i sitt uppdrag som anställd. Det är sådant som förekommer i andra länder där kapitalismen härjar fritt och inte i välfärdsstater sådan som vår.
Det är mot den bakgrunden som man blir förvånad, minst sagt, när en mångårig tjänsteman kan infinna sig på sitt arbete på socialförvaltningen i Gnesta kommun och omedelbart ställas inför valmöjligheterna att bli avstängd från sitt arbete eller bli uppsagd. Någon närmare grund för uppsägningen angavs inte. Det hela åtföljdes sedan av en utredning av ett konsultföretag som inte kunde presentera någon sådan saklig grund för uppsägning som det får antas att Socialdemokraterna hade avsett som ett skydd för oberättigade uppsägningar.
Att Socialdemokraterna fäster särskild vikt vid tryggheten i arbetet framgår annars också av att ändringarna i regelverket är aktuella i januariöverenskommelsen och att förre LO-ordföranden vid upprepade tillfällen har uttalat sin förkastelsedom över varje tanke på förändring, särskilt när det gäller saklig grund.
I Gnesta kommun samverkar socialdemokrater och moderater. Det hade då varit naturligt, kan man tycka, att Moderaterna bestämt hade motsatt sig det inträffade, även om det uppges att man har haft invändningar och interna uppgörelser. Dessvärre visar det också att Socialdemokraterna inom politiken betraktar också Moderaterna som ett stödjeben och ingen jämbördig partner. Samarbetet till trots.
Enligt SN (21/8) säger det moderata kommunalrådet att samarbetsklimatet mellan S och M nu är sjyst och vad hon önskar sig är lugn och ro och fullt fokus framåt.
Inte säkert att väljarna tar lika lätt på saken!