Arbetet för klimat och miljö – viktigare än någonsin

Det blir viktigare än någonsin att vi på gräsrotsnivå och lokal nivå höjer våra röster och ställer krav på våra folkvalda att agera utifrån forskning och att skyndsamt ta beslut som gagnar vår framtid, skriver Mia Rolandsdotter och Nätverket Grön Framtid Nyköping.

Det blir viktigare än någonsin att vi på gräsrotsnivå och lokal nivå höjer våra röster och ställer krav på våra folkvalda att agera utifrån forskning och att skyndsamt ta beslut som gagnar vår framtid, skriver Mia Rolandsdotter och Nätverket Grön Framtid Nyköping.

Foto: Bernat Armangue

Debatt2022-12-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det lokala klimat- och miljöarbetet viktigare än någonsin tidigare! 

Nej, det verkar inte som om vi kan lita på FN och de stora världsledarna. Det stora klimatmötet i Egypten slutade i ett stort magplask där inga större steg togs mot en fossilfri framtid. Alla som är det minsta måna om framtida generationers chans till ett drägligt liv har mycket att fundera över just nu. 

Efter maktskiftet i Sverige genomfördes en rad åtgärder av den nya regeringen som ökar våra utsläpp. Hur förslagen ser ut som på sikt ska minska dem har vi ännu inte fått veta. Det finns anledning till oro både på global och nationell nivå. 

Detta sker samtidigt som vi kan notera en minskning av det demokratiska inflytandet i många länder. Det innebär att vi som har en röst måste höja den. Det blir viktigare än någonsin att vi på gräsrotsnivå och lokal nivå höjer våra röster och ställer krav på våra folkvalda att agera utifrån forskning och att skyndsamt ta beslut som gagnar vår framtid. 

I Auroramålet har svenska ungdomar stämt staten för att den inte tar hänsyn till rådande lagstiftning. Ungdomarna i Auroramålet håller helt enkelt staten ansvariga för bristande klimatarbete. Kommunerna behöver nu gå en annan väg än staten. Medborgarna i kommunerna måste också ställa krav på sin folkvalda att ta det ansvar som förväntas. Om alla kommuner i Sverige klarar av att uppfylla sina åtaganden skickar det signaler uppåt i kedjan. 

Vi finner oss inte i att vår framtid negligeras. Utmaningarna är enorma men demokratin är vårt hopp. Vi i det partipolitiskt obundna nätverket Grön Framtid Nyköping har de senaste året delat ut en bok i julgåva till våra politiska partier. Dessa böcker har syftat till att fördjupa kunskapen och därmed viljan att agera. 

Årets julbok blir Greta Thunbergs Klimatboken. I boken ger över 100 forskare sin bild av läget för planeten och de avslutande kapitlen fokuserar på vad som behöver göras nu. Vår julhälsning till det nya styret med S och M blir en uppmaning att verkligen läsa boken och agera omgående och kraftfullt utifrån det rådande forskningsläget. Även oppositionen har en viktig funktion i att driva på omställningen. Vår julhälsning till alla Nyköpingsbor blir en uppmaning, att göra din röst hörd innan det är för sent. 

Den bästa julklapp vi tillsammans kan ge våra barn är ett klimat som går att leva i även i framtiden.