Arbetslinjen ska vara det som präglar Nyköping

Nuvarande politiska ledning har inte förmått vända utvecklingen med allt fler arbetslösa och rusande bidragskostnader, skriver Ahmad Eid (M).

Nuvarande politiska ledning har inte förmått vända utvecklingen med allt fler arbetslösa och rusande bidragskostnader, skriver Ahmad Eid (M).

Foto: Olof Jonmyren

Debatt2022-02-25 05:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ju fler Nyköpingsbor som jobbar – desto bättre mår vår kommun. Men de senaste åren har utvecklingen gått åt fel håll – alltför många människor är arbetslösa, och kostnaderna för detta är alltför höga. Det här behöver ändras – vi behöver ta arbetslinjen till Nyköping.

Moderaterna är övertygade om att vägen till sänkt arbetslöshet och framgångsrik integration i Nyköping går via gott samarbete mellan kommun och näringsliv. Fler jobb behöver skapas och en mer individanpassad förmedling behövs för att på ett effektivare sätt matcha arbetssökande och arbetsgivare i Nyköpings kommun. Det kräver ett arbete med att minska hinder för att ta sig in på arbetsmarknaden och stärka dessa individers kompetens för att hejda den kraftiga ökning av försörjningsstöd vi nu ser i vår kommun. 
Moderaterna har under flera år drivit på för en mer effektiv arbetsmarknadspolitik i Nyköping, och till viss del har det rödgröna styret lyssnat.

Projektet ”Vägen till självförsörjning” bygger i stora delar på våra förslag, men saknar det helhetsgrepp kring jobb och bidrag som vi menar behövs. Resultatet är rusande kostnader för försörjningsstödet som nu ligger långt över rikssnittet. Och bakom kostnaderna finns de människor som lever i utanförskap i stället för att vara en del av vårt samhälle och bidra till vår gemensamma välfärd.

Vi behöver ta arbetslinjen till Nyköping, det skulle vår kommun må bra av. Arbetslinjen handlar om att få fler Nyköpingsbor i arbete, oavsett om de är nyanlända eller har levt här länge. Olika individer kräver olika insatser och för många är steget närmare till att driva eget än att ta anställning – den entreprenörsandan bör Nyköping ta väl vara på och därför bör informationsinsatserna kring hur man startar företag stärkas.

Vi vill bland annat:
• Stärka samarbetet med näringslivet för att skapa fler jobb- och praktikplatser (insatser för ett bättre företagsklimat är en viktig del här). 
• Styra vuxen- och yrkesutbildningen efter behovet på arbetsmarknaden.
• Kraftigt minska försörjningsstödet genom att få fler i jobb samt genom krav på motprestation vid utbetalning av försörjningsstöd. 
• Öka aktivitetskravet inom Svenska för invandrare (SFI) för att nå kunskapsmål i svenska språket.
 

Nuvarande politiska ledning har inte förmått vända utvecklingen med allt fler arbetslösa och rusande bidragskostnader. Nyköping kan bättre – nu behöver vi ta arbetslinjen till Nyköping.