Avreglering av Nyköpingsån saknar konsekvensanalys.
Nyköpingsån och dess kraftanläggningar samt regleringsdammar, ligger med i den Nationella planen, NAP. Omprövningen av miljövillkor för vattenkraft beslutades av regeringen 2020. Ändå väntar Nyköpings kommun tre år med att ta fram förslag på hur kommunen skall hantera kraven för anpassning av vattenkraften och Nyköpingsåns vandringsvägar för fisk och ål. Oppositionen i Nyköping ville återremittera ärendet i kommunstyrelsen den 16 oktober eftersom vi anser att underlaget är undermåligt. Beslut skall fattas i kommunfullmäktige innan 1 februari 2024 som är sista dagen för ansökan till Mark- och Miljödomstolen.
Styrande majoritet anser att utskickat underlag, en presentation på några sidor med bland annat färgglada ritade visualiseringar på stadsmiljön skall räcka samt en dialog som tjänstepersoner och de styrande haft med konsulten är tillräckliga för det inriktningsbeslut som kommunfullmäktige skall fatta.
Vi är positiva till att man återställer vandringsvägar för fisk och ål men vi har ingen aning om vilka konsekvenser det medför för alla berörda i Nyköpingsåns vattensystem som sträcker sig upp i Långhalsen och Yngaren eftersom det inte har tagits fram någon miljökonsekvensanalys som visar hur förändrat vattenflöde och nivåer påverkar kringliggande odlingsmark, brunnar och fastigheter. Detta verkar vara ointressant för de styrande i Nyköping.
När det gäller lönsamhet över tid för kommunen så beräknas den högsta lönsamheten för skattebetalarna nås om man avvecklar all vattenkraft enligt det underlag vi fått ta del av. Sedan är ekonomi inte allt, elproduktion behövs och vattenkraft är miljövänligt. Men att skattebetalarna återigen skall öppna plånboken för att kommunen äger ett vattenkraftsbolag som historiskt haft problem med lönsamheten är vi kritiska till. Om bolaget hade gått med vinst så hade det funnits pengar till att förbättra miljön och den ekonomiska mångfalden.
Vi är oroliga för att beslutet kommer att leda till kostsamma åtgärder i framtiden. Därför önskar vi bättre utredningar och underlag som gör att vi tryggt kan fatta rätt beslut för Nyköpingsån.