Begränsa arbetsgivares rätt att kräva belastningsutdrag

Väldigt många arbeten som finns i Sverige skulle kunna passa personer alldeles utmärkt, även om de tidigare dömts för brottslighet, skriver Rijad Trubljanin.

Väldigt många arbeten som finns i Sverige skulle kunna passa personer alldeles utmärkt, även om de tidigare dömts för brottslighet, skriver Rijad Trubljanin.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2022-05-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under de senaste åren har det uppdagats en ökad efterfrågan på utdrag från belastningsregistret från arbetsgivare i samband med anställningar. Bakomliggande orsaker till detta torde vara att arbetsgivare i allmänhet vill se huruvida de arbetssökande människorna tidigare dömts för brott, och att det är högst relevant för om personen i fråga kommer att kunna gå vidare i anställningsprocessen.

Att kunna begära ut belastningsutdrag har sina fördelar inom vissa specifika yrkesgrupper. Exempelvis är barn och unga särskilt skyddsvärda grupper och det förefaller rimligt och naturligt att utföra en bakgrundskontroll av de som söker sig till ett arbete inom skolans verksamhet. Ett utdrag skulle kunna påvisa om vederbörande dömts för grova våldsbrott eller sexuell brottslighet. I dessa avseenden förstår jag varför arbetsgivare vill ha ett belastningsutdrag, då det är en högst relevant information beträffande den arbetssökandes lämplighet för yrket. Det finns det även en lagreglerad skyldighet att begära ut ett utdrag inom exempelvis barnomsorg. 

Däremot finns det ett flertal arbeten där det egentligen är irrelevant för arbetsgivaren med ett belastningsutdrag, men där det ändå efterfrågas. Vad har det för betydelse för förmågan att utföra ett basalt städjobb, om man tidigare i sitt liv hamnat snett och begått brott? Enligt min mening har, och bör, det inte ha någon som helst betydelse. Trots detta så råder det andra uppfattningar på dagens arbetsmarknad hos de flesta arbetsgivarna.

Väldigt många arbeten som finns i Sverige skulle kunna passa personer alldeles utmärkt, även om de tidigare dömts för brottslighet. Jag vill att människor ska komma tillbaka till arbetsmarknaden, och känna en form av gemenskap. Detta torde i synnerhet kunna tillämpas för människor som tidigare haft tuffa perioder i sitt liv och livnärt sig på kriminella förehavanden. 

När man väl har avtjänat sitt straff, så skall man ur ett teoretiskt perspektiv kunna lägga det bakom sig och fokusera framåt. Ur en praktisk infallsvinkel är detta inte möjligt, med anledning av att dömda personer sållas bort i ansökningsprocesser på grund av just deras bakgrund.

Detta vill jag få till stånd en ändring på. Det är fördelaktigt, både från samhällets och den enskildes individens perspektiv, att tidigare dömda personer börjar arbeta och bidra till samhället. För samhället kan en inkomstbeskattning börja tas ut. Individen kommer kunna känna en känsla av samhörighet och meningsfullhet. Följaktligen ser jag att möjligheterna till att kunna begära ut belastningsutdrag bör minskas!