Bekämpa pandemin på ett mer mänskligt sätt

Coronaviruset har blivit mer smittsamt, men betydligt färre blir allvarligt sjuka. Det är komplett vansinne att regeringen nu beskriver att de vill införa restriktioner delvis på grund av vinterkräksjuka och RS-virus, skriver Lina Nordquist (L) och Berit Hyllbrant (L).

Coronaviruset har blivit mer smittsamt, men betydligt färre blir allvarligt sjuka. Det är komplett vansinne att regeringen nu beskriver att de vill införa restriktioner delvis på grund av vinterkräksjuka och RS-virus, skriver Lina Nordquist (L) och Berit Hyllbrant (L).

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2022-01-27 05:28
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi närmar oss två år med pandemi. Småföretagare och kultur­utövare har inte kunnat betala räkningar utan en klump i magen. Ensamhet och psykisk ohälsa har brett ut sig, livsverk har krossats och den välfärdens kassako som är näringslivet har gått på knäna. Regeringen har haft exceptionell makt att begränsa grundlagsskyddade fri- och rättigheter på ett sätt som är unikt i fredstid. För att i ett kortare perspektiv rädda liv kunde vi liberaler svälja detta. 

Vacciner har nu utvecklats som dramatiskt förändrat oddsen virus-människa. Coronaviruset har blivit mer smittsamt, men betydligt färre blir allvarligt sjuka. Det är komplett vansinne att regeringen nu beskriver att de vill införa restriktioner delvis på grund av vinterkräksjuka och RS-virus. Därmed har vårt förtroende förbrukats. Så var ju lagarna aldrig tänkta: varje restriktion av friheten måste vara grundad i just pandemin. 

För Liberalerna är det centralt att hålla balansen och värna både sjukvården och varje människas grundläggande fri- och rättigheter. Väljer vi bara den ena faller den andra: frihet utan vård är inte frihet och att skydda vården genom att få fler instängda, arbetslösa människor och fler konkurser är inget skydd på sikt. Tidig krogstängning gör inte att folk går och lägger sig - däremot kan det göra att krogen går i konken så att vården får mindre pengar. Att tvingas välja mellan att flytta till äldreboende och att träffa släktingar är fullständigt omänskligt. Restriktionerna får inte göra ont värre.

Regeringen måste fråntas sin extraordinära rätt att besluta om restriktioner. Liberalerna är beredda att agera skyndsamt i riksdagen för att få en mer begränsad, lagstiftning på plats. Vi står fortsatt bakom att människor behöver hålla fysiskt avstånd i sin vardag så länge smittspridningen är omfattande. Vi vill också att arrangörer och krögare ska ha valet att be sina gäster om vaccinationsintyg. Framförallt behöver fler vaccineras och det behövs långsiktiga satsningar på fler vårdplatser och rimliga arbetsvillkor i sjukvården. 

Sjukvårdens överbelastning kan inte lösas bara genom att bekämpa pandemin. Vi vill stärka sjukvården, säkra demokratin och bekämpa pandemin på mänskligare sätt.