Bevara den öppna horisonten utanför Oxelösund

Försvara den unika miljön och ge så många som möjligt chansen att uppleva det som bara en havshorisont, såsom naturen skapade den, kan ge. skriver Pernilla Per-Olofsdotter. Bilden visar utsikten från Femörehuvud.

Försvara den unika miljön och ge så många som möjligt chansen att uppleva det som bara en havshorisont, såsom naturen skapade den, kan ge. skriver Pernilla Per-Olofsdotter. Bilden visar utsikten från Femörehuvud.

Foto: Pernilla Per-Olofsdotter

Debatt2024-02-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns ett antal olika alternativ för att producera den energi vi behöver, men det existerar bara en kustmiljö av det unika slag som finns utanför Oxelösund. Vad den kombinationen av öppen horisont, öar och skär och naturreservat ger och betyder kan inte värderas i pengar eller ersättas av något annat – det finns helt enkelt inga alternativ till den. Så oberoende av vilken typ av energi det projekteras för i framtiden måste vår fantastiska skärgårdsmiljö bevaras, inte bara för oss här och nu men också för kommande generationer. 
 

Det är få upplevelser som är ovärderliga och oersättliga. Att se ut över en horisont där himmel möter hav är en av dem och något människor gjort och värderat högt sen urminnes tider eftersom det helt enkelt gör oss gott, både till kropp och själ. I Oxelösund är det lätt att ta del av den öppna horisonten och uppleva himlens och havets ständiga skiftningar både från land och från sjön, och på många olika sätt. Det finns sannolikt inte någon annanstans som kan erbjuda en sådan varierande och levande skärgårdsmiljö som dessutom är så bra belägen att en stor del av Sveriges befolkning (cirka 1,6 miljoner eller 15 procent) bor inom drygt en timmes restid. 
Att kunna ta del av den här sortens upplevelser ska inte behöva vara en socioekonomisk fråga och här behövs varken tillgång till egen båt, stuga i skärgården eller bil för att kunna se ut över ett öppet hav. Att vi ens har tänkt tanken på att ta bort möjligheten till dessa livskvalitetshöjande upplevelser – för alla och för alltid – på grund av kontroversiella kortsiktiga kommersiella projekt med potentiellt katastrofala följder, är befängt. 
 

Det är en ödesdiger fråga och ett för stort beslut att fattas av de för tillfället invalda politikerna på lokal och riksnivå, speciellt som de inte har gått till val på frågan. I stället borde ansvar tas för att försvara den unika miljön och ge så många som möjligt chansen att uppleva det som bara en havshorisont, såsom naturen skapade den, kan ge. 
Med visionära lokala och regionala strategier för alla de pärlor till platser som finns längs Sörmlandskusten kan den lilla staden vid havet med dess orörda horisont bli både eftertraktad besöksdestination och en attraktiv plats att flytta till. 
Efter regeringsbeslutet (2001) om att vara mycket restriktiv med framtida nomineringar av nya svenska områden till Unescos Världsnaturarvs status, kan vi inte sätta tilltro och hopp till en sådan process utan måste själva värna vår unika naturresurs och se till att det görs innan det är för sent – och det är nu.