Bidrar Gnestastyret till en tystnadskultur?

De ledande i Gnesta kommun måste fråga sig själva om man bidrar till en tystnadskultur. Önskar ni inte att problem lyfts till ytan? skriver fem representanter för Vänsterpartiet. Bilden visar kommunalråden Anna Ekström (M) och Johan Rocklind (S).

De ledande i Gnesta kommun måste fråga sig själva om man bidrar till en tystnadskultur. Önskar ni inte att problem lyfts till ytan? skriver fem representanter för Vänsterpartiet. Bilden visar kommunalråden Anna Ekström (M) och Johan Rocklind (S).

Foto: Magnus Grimstedt

Debatt2021-01-18 05:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I SN den 28/12 står att läsa om Halvtid i politiken, ”hoppas vi kan dra lärdomar”. Här har SN frågat ut de två kommunalråden om hur de ser på arbetet halvvägs in i mandatperioden. 
 

Den första frågan som uppstår när man läser artikeln är om Gnesta kommun med ett invånarantal runt 11 000 invånare behöver två heltidsavlönade kommunalråd som ska svara på frågor från tidningen. Lägg därtill att vi har ytterligare ett ”oppositionsråd” som sitter på dubbla stolar. Oppositionsrådet ska företräda oppositionen och inte vara stödhjul, samarbeta och göra livet enkelt för den styrande majoriteten.

Nästa fråga är vattenbristen i Gnesta kommun. Detta är något som kommunen har vetat om i många år. Inte minst har Vänsterpartiet påpekat det. Först när det är så illa att magasinet i princips är tomt och byggandet av nya bostäder blivit hotat kommer majoriteten på att det kan vara läge att börja utreda frågan.

Skolan, näst sist i Lärarförbundets ranking av bästa skolkommun. Den lösning som är den enda föreslagna som ska rädda skolan är kompetensväxling där en stor del av personalen får sparken istället för att fortbildas. ”Nu handlar det om att ha tålamod” säger Anna Ekström (M). Hon säger att den styrande majoriteten satsar på skolan. Tio miljoner extra tillförs, men det kommer knappt att räcka för att täcka kostnaden för det större antalet barn, ännu mindre för att fylla ut de besparingar som gjorts under hösten. Och fortfarande är antalet barn i förskolegrupperna en bra bit över rekommendationerna. 

Vänsterpartiet vill ha en större satsning på elevvård och förebyggande socialt arbete i samarbete mellan skola och socialtjänst. Då kanske vi kan komma till rätta med mobbing och oro på skolan.

Arbetsmiljön tycks vara under all kritik på flera håll i kommunen. På den frågan säger Johan Rocklind (S): ”I en sån här stor organisation kommer det uppstå fel och brister” I SN 7/12 säger han som svar på det anonyma brev som skickats om arbetsmiljön, ”det går inte att säga säkert om brevet är skrivet av en medarbetare eller om det är någon utifrån som vill misskreditera”. Hur ser det ut i alla andra företag och kommuner där det finns 860 anställda eller fler. Är det per automatik dålig arbetsmiljö där? Nej, det är viktigt att ha självrannsakan och lyfta blicken och de ledande i Gnesta kommun måste fråga sig själva om man bidrar till en tystnadskultur. Önskar ni inte att problem lyfts till ytan? 

Vänsterpartiet, och även fackförbundet Kommunal, vill ha en ordentlig genomlysning av arbetsmiljön på socialförvaltningen. Varför duckar den politiska ledningen för den bollen?

Utifrån sett tycks det som att de som försöker påkalla arbetsmiljöbrister inom socialförvaltningen betraktas som gnällspikar och inte tas på allvar.